Helyi közélet

2016.12.04. 11:56

A zene tápláló, vigasztaló elixír: Tudományos nap a Felső–Szabolcsi Kórházban

Kisvárda - A december 1–én, csütörtökön délután megtartott Tudományos Nap nagyszerű alkalmat adott a résztvevőknek, hogy friss információkat hallva, majd az azt követő kötetlen beszélgetések alkalmával a tudáskörük szélesedjen, szemléletük frissüljön, a szakmai elhívatottságuk erősödjön.

Kisvárda - A december 1–én, csütörtökön délután megtartott Tudományos Nap nagyszerű alkalmat adott a résztvevőknek, hogy friss információkat hallva, majd az azt követő kötetlen beszélgetések alkalmával a tudáskörük szélesedjen, szemléletük frissüljön, a szakmai elhívatottságuk erősödjön.

A kórház tanácstermében megtartott Tudományos Nap résztvevőit Hegyi Henrik D. főigazgató köszöntőjét követően a Szakmai Vezető Testület elnöke Dr. Lőrinczi Sándor ismertette a Tudományos Nap programját, s célját s szól az elkövetkezendő időszak további terveiről. A Tudományos Napon a kórház orvosai, szakápolói és szakdolgozói mellett a város és a térség háziorvosai, körzeti szakápolói és védőnői is jelen voltak.

Megtisztelte jelenlétével az eseményt Leleszi Tibor Kisvárda város polgármestere is.

Zenei indíttatás

Zenével indult a nap programja. Agárdy Eszter cselló játékát Tetyana Sikorska kísérte zongorán. Előadásukban, J. S. Bach, Massenet és egy Csajkovszkij művet adtak elő.

Kodály Zoltán azt mondja: „Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind bearanyozza.”

Aktuális témák, új ismeretek

A zenei programot követően az első előadó Prof. Dr. Fülesdi Béla egyetemi tanár, az MTA doktora, a Debreceni Egyetem Anaesthesiológia és Intenzív Therápiás Klinika a XXI. századi betegbiztonságról szólt a megjelentek előtt. Az előadásának első szavai a hallott zeneműveket idézte fel, s megjegyezte, hogy tovább hallgatta volna ő valamint a résztvevők is az előadók nagyszerű zenei előadását. A Felső–Szabolcsi Kórház Gyermekosztályának gyermekgyógyász és gyermekkardilógus főorvosa, Dr. Papp István Gyula a helyi gyermekosztályon végzett munkájukról számolt be. Tömeges baleset és katasztrófa egészségügyi ellátásáról Dr. Mártai István főorvos, oxyológus szakorvos, honvéd– és katasztrófa szakorvosa, a Magyar Oxyológia Társaság elnöke tette közkincsé, a katasztrófa helyzetekben szerzett tapasztalatait. A Szabolcs–Szatmár– Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Sürgősségi Betegellátó Osztály szakmai munkájáról, Dr. Zentay Attila és Dr. Ligeti Richárd adjunktusok munkájuk során előfordult esetekkel, s azok tapasztalatairól számoltak be. Az utolsó előadó Dr. Szabó Erzsébet főorvos, Biotest Hungaria Kft munkatársa a természetes volumen terápiáról tartotta meg előadását.

Új ismeretekkel gazdagodva

–A Tudományos Nap, felkért és meghívott előadói, egyetemekről, klinikákról, más tudományos intézetekből érkeztek. A kórházunk, mint területi feladatokat ellátó intézményben is szükséges közkincsé tenni más intézményekben dolgozó kollegáink az összegyűlt tapasztalatait, amelyekből mi csak tanulhatunk. Új ismereteket szerezve, az előadásokat követő, kötetlen beszélgetésekben meghallgatták s kicserélték a munkájuk során szerzett s megtapasztalt ismereteket, egymás véleményét, a munka jobbítása érdekében. Ezek az előadások, a tapasztalatok kicserélésével a meglévő tudáskörök szélesednek, frissül a szemlélet s a szakmai elhívatottság is erősödik– mondta befejezésül a Szakmai Vezető Testület elnöke Dr. Lőrinczi Sándor.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában