Helyi közélet

2016.12.19. 11:27

Egy kilogramm liszt is lehet segítség

Nyíregyháza - Van, aki az év minden napján találkozik a nincstelenség borzalmaival.

Nyíregyháza - Van, aki az év minden napján találkozik a nincstelenség borzalmaival.

Ilyenkor sok embernek, családnak azon fő a feje, hogy kit, hogyan, milyen ajándékkal, főleg milyen értékűvel lepjen meg karácsonykor. Nagyon sokan rettegnek attól, hogy talán a legszükségesebb élelmiszer sem lesz a család asztalán. A segélyszervezetek is nagy gondban vannak, hogy legalább a legegyszerűbb dolgokkal, ruha, élelem formájában tudjanak segíteni a rászorulókon. Ennek érdekében szerveznek gyűjtőakciókat különböző formában. Aki tud és akar is segíteni, szíve szerint tesz eleget a nemes felhívásnak. Sajnos a segítségre szorulók az év minden napján találkoznak a nincstelenség borzalmaival.

Pléd a karitásznak

Valószínű, azok az emberek érzik át az adakozás fontosságát, akik jó maguk is szűkösen élnek, vagy korábban hasonló körülmények között nevelkedtek. Nagyon találó a jelmondat, „egy kiló liszt is segítség”. Ha elgondolkodunk ezen, eszünkbe kellene jutnia, hogy hetente, naponta egy vásárlás során hányszor veszünk többször is egy kiló liszt áráért olyan tárgyakat, amelyekre nem feltétlenül van szükségünk. Én magam olyan szegény sorsú családban nőttem fel, ahol nagyon elkelt a hasonló segítség. Éppen ezért, ha tehetem, eleget teszek a felhívásnak, nem egy kilogramm liszt erejéig.

Egy pár évvel ezelőtt, karácsony előtt úgy gondoltam, vásárolok öt plédet és átadom a karitásznak. Az eladót arra kértem, tegye azokat egy nagy zsákba. Értetlenül nézett rám. Elmondtam, mi a célom. Tovább nem kérdezett semmit. Elővett még egyet, és azt mondta, „ezt az én nevemben adja át”. Ez gyakran eszembe jut. Sokszor még a tehetősek is azon morfondíroznak, hogyan, mit, miként segítsenek. Lehetőség van minden szerveződés nélkül is. Csak akarni kell.

H. L.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában