Helyi közélet

2016.12.07. 18:38

Ezt írta a Kelet 70, 60 és 50 éve - Rablótámadás Csegöld és Csengersima között

Előkaptuk az 1946-os, 1956-os és 1966-os december 7-ei Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Előkaptuk az 1946-os, 1956-os és 1966-os december 7-ei Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk

1946. december 7., szombat

Rablótámadás az országúton

P. Bertalan fehérgyarmati ács a csengeri nagyvásárból tartott hazafelé egyfogatú kocsiján. Késő éjszaka volt már, amikor Csegöldtől nem messze két egyén toppant a kocsi elé, és megállásra szólították. Egyikük előadta, hogy társa orosz nyomozó, ő a tolmácsa és razziát tartanak. Átvizsgálták a szekeret, amiben csak korpát, savanyú káposztát és öt kiló palaszeget találtak. Utóbbit nyomban kiemelték azzal, hogy azt nem szabad szállítani. Ezután a magát orosznak mondó, állítólag detektív agyonlövéssel fenyegette P. Bertalant, ha nem ad nekik pénzt vagy pálinkát. Ráncigálni kezdték az ácsot, amikor a távolból szekérzörgés hallatszott, erre eltűntek a sötétben. P. Bertalan hazaérve megtette feljelentését. A detektívek 24 órás, bravúros nyomozás után elfogták B. István és P. Tibor csegöldi lakosokat, akik azzal védekeztek, hogy italos állapotban voltak és nem tudták, mit csinálnak. A házkutatás során az öt kiló palaszeget megtalálták, a két áldetektívet letartóztatták.

Hatvan éve írtuk

1956. december 7., péntek

Pisztollyal meglőtte magát

November végén F. András büntetett előéletű bányász egy balkányi lakásból pisztollyal és kézigránáttal felszerelkezve 2500 forintot rabolt, majd M. Imre rendőr törzsőrmester családját is életveszélyesen megfenyegette. Az eset után a községet elhagyta, bujkált, majd ismét megjelent a balkányi határban. Amikor a község lakói ezt megtudták, éjjelente az utcán őrt álltak kapával és villával, hogy megvédjék magukat. A kállói járási rend­őrkapitányság „R” csoportja F. András lakásánál megadásra szólította fel a rablót, aki azonban nem engedelmeskedett, hanem pisztolyával meglőtte magát. Állapota életveszélyes.

Ötven éve írtuk

1966. december 7., szerda

Villany minden pazonyi tanyán

Nyírpazony Nyulaskaszőlő nevű külterületén is kigyúlt a villanyfény, ezzel befejeződött a községben a villamosítás, amelyet a községfejlesztési alapból végeztek. A fényavató ünnepségen a tanya egyik lakója meghatott szavakkal mondott köszönetet.

KM

Ezek is érdekelhetik