Helyi közélet

2016.12.06. 15:36

Irgalmasság, mértékletesség

Újfehértó - Szent Miklós püspök példás életének üzenete napjainkban is érvényes.

Újfehértó - Szent Miklós püspök példás életének üzenete napjainkban is érvényes.

Történelmi pillanatnak lehettek részesei mindazok, akik vasárnap délelőtt a zsúfolásig megtelt újfehértói görögkatolikus templomban részt vettek a szentmisén, ugyanis együtt ünnepelték a magyar pálinka napját a magyarországi és a határon túli pálinka lovagrendek. A hazai szervezetek mellett jöttek vendégek a Felvidékről, Erdélyből és a Délvidékről is. S hogy miért éppen a görögkatolikus templom adott otthont a „pálinkás” rendezvénynek? Azért, mert az egyház által szentként tisztelt mürai Miklós püspök nemcsak a gyermekek megajándékozójaként lett közismert, hanem azért is, mert több foglalkozás – köztük a pálinkafőzők – védőszentje.

Jótékonysági árverés

A vasárnapi szentmisén Papp József, az érpataki Zsindelyes Pálinkafőzde tulajdonosa, a Pálinka Nemzeti Tanács tagja házigazdaként köszöntötte a vendégeket, majd felidézte a múltat: a Magyar Pálinka Lovagrend 2007-ben Győrben emlékezett meg először december 6-án a magyar pálinka napjáról, s ez az ünnepség azóta hagyomány lett. Ugyancsak szép szokássá kezd válni, hogy a lovagrend tagjai jótékonysági árverést rendeznek az általuk forgalmazott termékekből, s az így befolyt összeget felajánlják a rászorulóknak. Az idén az árverésből és felajánlott adományokból 800 ezer forint gyűlt össze, s ezt az összeget Papp József jelképesen átadta a szentmisét celebráló Szocska Ábel atyának. A Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója a szertartás után, a palackozott italok megáldását követően a következőket mondta az ünnepség résztvevőinek:

Szeretettel fordulni másokhoz

– Az egyházmegye területén nincs neves történelmi bortermelő vidék, de van több értékes pálinkafőző üzem. Míg máshol a kulturált borfogyasztásra törekednek, nálunk a kulturált pálinkafogyasztás a cél. Szent Miklósról is megemlékezünk most, aki az irgalmasság harcosa volt. Szép tanítást hagyott ránk: az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit. Mikor bevonultunk a templomba, a hívek éppen azt énekelték, hogy boldogok az irgalmasok, mert ők is irgalmasságot nyernek. Ez így igaz, hiszen Isten is irgalmas azokhoz, akik irgalmasságot gyakorolnak. Szent Miklós Isten iránti szeretetéből volt irgalmas másokkal. A püspök élete az irgalmasság mellett a mértékletességre is nevel bennünket. Fontos a mindennapi életünkben a mértéktartás, a mértékletesség, a helyes mérték betartása. Azt is üzeni nekünk a múltból, hogy szeretettel forduljunk másokhoz, hogy bennünket is megszeressenek – fogalmazott Ábel atya, majd végül bejelentette, hogy a közelmúltban megalakult Kocsis Antal vezetésével az egyházmegye szociális irodája, amelynek a munkáját nagy mértékben segíti majd az ünnepségen átvett első adomány.

A szentmise után folytatódott a pálinka lovagrendek ünnepsége. Mint Piros László, a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere bejelentette, született egy döntés áprilisban, hogy az új tagokat nem a gyulai pálinkafesztiválon, hanem decemberben, a pálinka napi ünnepségen avatják fel. Ennek a határozatnak a jegyében a lovagrend öt új tagot avatott fel, három tiszteletbeli tagból pedig rendes tag lett.

- KM-MML -


Hitet tettek e nedű mellett

A pálinka népszerűsítéséért áldozatos munkát végző személyek elismeréseket kaptak a rendezvényen. A Magyar Pálinkáért Érdemérmet vehette át dr. Cservenyák László is, aki a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend ceremóniamestereként és a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatójaként nagyon sokat tett a magyar népi kultúra ápolásáért, a hagyományok megőrzéséért, a minőségi nemzeti ital fogyasztásáért. A kitüntetett személyek nevében éppen ő mondott köszönetet:

– Mikor az ember egy díjat átvesz, önvizsgálatot tart, hogy méltó-e rá, megilleti-e az elismerés, milyen következményekkel jár a továbbiakban. Egy kitüntetés mérföldkő az ember életében, hiszen visszatekint az elmúlt évtizedekre, s előre is tekint, hiszen van még tennivalója. A terveket követi a munka, s ha jön a siker, annak a közösség látja a hasznát. Mi, mint pálinka lovagok, hitet tettünk a pálinka mítosza mellett, s valamennyien vállaltuk az ezzel járó felelősséget.

Ezek is érdekelhetik