Helyi közélet

2016.12.01. 15:50

Tengernyi pénz érkezik a megyébe, nem mindegy, hogy mire költjük

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Közel a segítség címmel tart országos konferenciasorozatot a Széchenyi Programiroda (SZPI); a Nyíregyházi állomásnak a megyeháza Bessenyei-nagyterme adott otthont szerdán.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Közel a segítség címmel tart országos konferenciasorozatot a Széchenyi Programiroda (SZPI); a Nyíregyházi állomásnak a megyeháza Bessenyei-nagyterme adott otthont szerdán.

– Jól kell megírni – válaszolta sikeres pályázatok titkát firtató kérdésre Pindroch Szilárd. – Ehhez nyújtunk szakmai támaszt és ingyenes segítséget a hozzánk forduló vállalkozásoknak, civilszervezeteknek és önkormányzatoknak, immár országszerte hatvan irodában. Szerencsére sokan jönnek azok közül, akik élni szeretnének az európai uniós pályázati lehetőségekkel – ismertette tevékenységüket az SZPI stratégiai igazgatója.

Tíz operatív program

Lipők Sándor köszöntőjéből kiderült: a 2014–20-as ciklus eredményei minden szempontból kedvezőbben alakulnak, mint a korábbi esetében. A megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos ezt adatokkal is alátámasztotta: – Időarányosan jobban állunk, mint a 2007–13-as ciklusban, legyen szó a pályázatok meghirdetéséről, a támogatási, szerződéses állományról vagy a kifizetésekről. Magyarország számára a mostani időszakban az EU-költségvetésből több mint 25 milliárd euró áll rendelkezésre, ami tíz operatív programra oszlik el. Ez az EU-28-ra jutó fejlesztési források hat százaléka, amivel a nyolcadik helyre kerültünk – egy főre vetítve ugyanakkor a hatodikok vagyunk. Célunk, hogy az uniós források felhasználása révén valamennyi megye a szükségleteihez és lehetőségeihez mérten fejlődjön. Szabolcs-Szatmár-Bereg a harmadik a megyék rangsorában – eddig 122 milliárd forintot hívtak le innen –, csak a Budapesten, illetve Borsod-Abaúj-Zemplénben megvalósuló projektekre hagytak jóvá nagyobb támogatást.

– A megye és a megyeszékhely önkormányzatai a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program gazdái – kezdte beszédét Seszták Oszkár, aki elárulta: az önkormányzatok és civil szervezetek mellett az egyházi intézmények is a program nyertesei közé tartoznak. – A karácsonyi időszakban sok munkát adnak a pályázatok, január-februárban pedig dömpingre számítunk – tette hozzá a megyei közgyűlés elnöke.

Gyorsabban, kiszámíthatóbban

Dr. Vitályos Esztertől, az európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkártól megtudtuk: az összesen 12 ezer milliárd forintos keret 60 százalékát a kormány gazdaságfejlesztésre és munkahely­teremtésre szeretné fordítani.

– Már az előző uniós ciklus helyi eredményei is túlmutattak az átlagon: Nyíregyháza 180, míg a megye 510 milliárd forintot nyert. A kormány szándéka, hogy gyorsabbá és kiszámíthatóbbá tegye a kohéziós források kifizetését, ennek érdekében csökkennek az adminisztrációs terhek.

Szükséges, indokolt és fenntartható

– Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne a legjobban éljünk a lehetőségeinkkel, és ez a ciklus páratlan lehetőséget kínál – vette át a szót dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, aki szerint kizárólag szükséges, értelmes, indokolt és fenntartható terveket érdemes megvalósítani ebből a tengernyi pénzből. A megyeszékhely első embere – a teljesség igénye nélkül – számba vette a már megvalósult és a belátható időn belül valósággá váló projekteket is.

– Sok más intézmény mellett megújult a Continental Aréna, nemrég fejeződött be két csapadékvíz-elvezetéssel kapcsolatos beruházás, jövő hétre elkészül a Kígyó utcai csomópont is. A város 19 problémás közlekedési csomópontjából három éven belül 14 lesz biztonságos, jégcsarnok, uszoda, szálloda és kórházi óvoda épül, de a szabadtéri színpad rekonstrukciójára is sort kerítünk. Eddig is fejlődtek a turisztikai szempontból jelentős intézmények, a fürdő, a múzeumfalu és az állatpark; a folyamatnak nincs vége, az utóbbi például a Pangea Ökocentrum és Szállodával bővül majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában