Helyi közélet

2016.12.17. 08:48

Wellness és forgatag – úti célok az ünnepekre

Nyíregyháza - Egyre jobban szeretjük, ha az ünnepek alatt egy kicsit kiszolgálnak, wellnessben kényeztetnek bennünket.

Nyíregyháza - Egyre jobban szeretjük, ha az ünnepek alatt egy kicsit kiszolgálnak, wellnessben kényeztetnek bennünket.

A karácsonyi ünnepekről manapság sokaknak már nem a falusi csönd vagy az otthoni meghitt együttlét jut eszébe. A békés csodavárást az elmúlt évtizedekben felváltotta a pörgősebb, intenzívebb élményszerzés, s egyre többet fáradunk azért is, hogy a szeretet ünnepe tökéletes legyen. Az emberek többsége – nem megelégedve néhány szál gyertya pislákoló fényével – sokkal nagyobb ragyogásra vágyik, s egyre többen távoli helyekre utazva próbálják maguk mögött hagyni a dolgos s monoton hétköznapokat.

Utánajártunk, milyen lehetőségeket kínálnak mindehhez az utazási irodák, s megnéztük, hogy az idén vajon hol töltjük majd a karácsonyt.

Mindegy, csak wellness legyen

Elsőként a Sky Travelnél érdeklődtünk.

Egyre felkapottabb – adott felvilágosítást Bicsérdy Rita, az utazási iroda ügyvezetője –, hogy komplett családok – amibe a nagyszülők is beletartoznak – belföldi pihenést választanak karácsonykor.

– Mindenki jól jár, mivel a szülőknek sem kell sütni-főzni, fát sem állítanak, az ajándékot pedig viszik magukkal. Évről évre egyre népszerűbbek a belföldi wellness-szállodák, s nő azoknak a száma is, akik megengedhetik maguknak a pihenés ilyen formáját. Az emberek nyilván elfáradnak az év végére, s úgy akarják együtt tölteni az ünnepet, hogy ne kelljen robotolni még akkor is. Egyébként nincsenek kiugróan kedvelt helyek, akinek több pénze van, a Dunántúlra megy, a többség közelebbi úti célokat választ, de csakis wellness-szálloda jöhet szóba.

Még a levegő is más

– Nagyon népszerű volt az idén az adventi időszak, s talán azért is utaztak most többen, mert nyáron megriadtak a veszélyesnek tartott külföldi utaktól. Kassa, Bécs és Zakopane a három legfőbb úticélunk, az utóbbi azért is közkedvelt, mert ott már leesett a hó, ami hamisítatlan tél végi hangulatot kölcsönöz a városnak. Ott a forralt bor és a forró puncs illata is kicsit másképpen tölti be a levegőt.

– Még soha ilyen nagy számban nem mentek el a megyéből ezekbe a városokba, bár az utazások zöme általában egynapos kiruccanást jelent. Külföldre karácsonykor inkább az egyedülállók utaznak, a szilvesztert viszont már szívesen ünneplik nagyvárosokban, mint Párizs vagy Róma. De olyan utasunk is van, aki meg tudja fizetni, hogy a karácsonyt és a szilvesztert is egzotikus helyen töltse – tette még hozzá a tapasztalt utazásszervező.

A Gáll Travel első alkalommal hirdetett az idén adventi körutat Erdélybe, s Kolozsvárt, Tordát, Torockót és Nagyváradot érintették az út során.

A programnak akkora sikere volt, hogy a jövőben is kínálni fogják. Gáll Sándor cégtulajdonos elmondta, néhány éve nem csak a városok, de a falvak is gyönyörűen ki vannak világítva karácsony előtt.

– Mintha mindent be akarnának pótolni, amit Ceaușescu idejében nélkülözniük kellett. A mi városainkhoz képest háromszoros pompával ragyognak a települések ilyentájt, s nem ízléstelenül.

Téli piknik a magaslaton

– Kolozsvár főtere lenyűgöző, az utazók szerint még Kassát is lekörözi. Nagyváradon a vár is szépen ki van világítva, kisebb vásárt is találni ott, de a gyönyörűen felújított Szent László tér kápráztatja el igazán a látogatót. Népszerű még a négynapos szilveszteri utunk, amiben Kolozsváron egy színházi előadás is benne van, az új esztendőben pedig közös piknikre visszük a társaságot egy közeli magaslatra. A fellegvárban lévő szállodából az egész várost belátni, lenyűgözőek a fények felülről nézve is – sorolta.

Természetesen minden évben más várost keresnek fel, hogy a visszatérő vendégek meg ne unják a szilveszteri kiruccanást. Aki pedig síelni vágyik, leghamarabb a Nagybánya fölötti vonulatokban – Például Felsőbányán – teheti meg.

Pompás síelőhelyek Lengyelországban

– Nálunk ebben az időszakban a síutak a felkapottabbak, s inkább a két ünnep között élénkül meg az utazási kedv – mondta el a saját tapasztalatait Dallos Sándor, a Vidám Delfin Utazási Iroda ügyvezetője.

– Azt tapasztaljuk, a téli sportokat kedvelők Szlovákia helyett mostanság inkább Lengyelországot választják vagy nyugat felé indulnak el. Nekünk, nyíregyháziaknak érdemesebb Lengyelországot választani, mivel alig kell 300 kilométert utazni, s nyugati színvonalú sírégiókat találhatunk. A legfelkapottabbak Zakopane és környéke, Tatrzanska Bialka és Tatrzanska Bukowina, s csak kevesek választják a Magas Tátrát Szlovákiában.

– Belföldi utazásokkal nem igazán foglalkozunk, azokat egyre inkább saját maguk bonyolítják az emberek, már nem szorulva annyira az utazási irodák segítségére. S ne feledkezzünk meg a várakozás időszakáról se! Ebben a pillanatban is van egy buszunk, amely éppen Bécs felé, az adventi vásárokra tart. Divatos az ünnep előtt Kassa, s Zakopane e tekintetben is népszerű úti cél, mivel ott is remek téli hangulat van már ilyenkor. S nemcsak gyönyörű a város, a nyüzsgés s a vásári hangulat is magával ragadó az ország téli fővárosában – tudtuk meg.

KM-MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában