Helyi közélet

2017.01.21. 09:14

Helyenként méteres a hó a hegyekben

Nyíregyháza - Az átlagosnál 40 százalékkal több hó hullott a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, a rekordnak viszont csak a fele.

Nyíregyháza - Az átlagosnál 40 százalékkal több hó hullott a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, a rekordnak viszont csak a fele.

Az utóbbi napokban-hetekben lehullott hó mennyisége igen jelentős a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, főként a hegyvidéki területeken – tudtuk meg Bodnár Gáspártól, a Felső-Tisza-vidéki ­Vízügyi Igazgatóság vezetőjétől.

A lehullott hó mennyisége igen jelentős a Felső-Tisza vízgyűjtőjén.

Bodnár Gáspár

Csaknem kétmilliárd köbméter

A Tisza völgyében, Tiszabecs fölött az átlagos hóvízegyenérték 82 milliméter, de mértek 379 mm-t is. A Borzsa (a Tisza kárpátaljai mellékfolyója) völgyében az átlagos hóvastagság közel fél méter, a maximum pedig 77 centiméter. A Tisza magyarországi mellékfolyóinak mentén is jelentős a hómennyiség.

– Ha az átlagot vesszük figyelembe, akkor a jelenleg mért 1,75 milliárd köbméter hómennyiség 40 százalékkal több annál. Ám ha a 2005. március 15-én mért eddigi rekordhoz viszonyítjuk, akkor annak „csak” a fele. Érdemes megjegyezni, hogy amikor a maximumot mértük, akkor a tavaszi olvadás annyira kedvező volt, hogy nem alakult ki rendkívüli árhullám a Tiszán és mellékfolyóin. Viszont 2001-ben, amikor az átlagosnál nem volt több hó a hegyekben, a háromnapos intenzív és bőséges eső idézte elő az utóbbi évek egyik leghevesebb áradását a Tiszán.

- KM-GYL -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában