Helyi közélet

2017.01.13. 15:12

Lenyelik az adócsökkentést?

Nyíregyháza - Vendéglátós a talpán, aki kiigazodik az éttermi áfa alkalmazásában.

Nyíregyháza - Vendéglátós a talpán, aki kiigazodik az éttermi áfa alkalmazásában.

A pecsenyesütők, lángososok és büfékocsisok továbbra is 27 százalékos áfakulccsal adóznak, csakúgy, mint az iskolai közétkeztetést végzők vagy a munkahelyi étkezdék üzemeltetői, utóbbiak ugyanis közétkeztetésnek számítanak, nem pedig éttermi szolgáltatásnak – mutatott rá nemrégiben az Adó Online.

A 18 százalékos éttermi áfakulcshoz a vendéglátóhelyeknek szolgáltatást kell nyújtaniuk (helyben fogyasztás), nem pedig terméket eladni (házhoz szállítás, elvitelre kért étel-ital). Tehát, ha helyben issza meg kávéját a vendég, akkor 18 százalék az adótartam, ha elvitelre kéri, már 27 százalék! Ha a jóllakott vendég úgy döntene, elcsomagoltatná a vacsora maradékot, a helyzet csak bonyolódik attól függően, mit tartalmaz a doboz.

Az országos hírek arról szóltak, több étterem úgy döntött, egyszerűsít, és inkább a 27 százalékos forgalmi adóval számol ott is, ahol 18 százalékot irányoztak elő januártól, ez viszont szabálytalan, és akár félmilliós mulasztási bírsághoz vezethet.

Nem nyomtatták újra az étlapot

Kíváncsiak voltunk, hogyan igazodnak ki az áfamizériában megyénk vendéglátóhelyei, s hogy az adócsökkentés eredményezett-e árcsökkenést az étlapokon.

– Az áraink nem változtak, de az egyes tételeket már a megfelelő áfakulccsal ütjük be az online pénztárgépbe – mondta el érdeklődésünkre az ebéd-házhozszállítással is foglalkozó nyíregyházi gyors­étterem, a Páholy Főzelék & Szendvicsbár dolgozója, Vargáné Margó.

A Nyíri Fészek étteremben sem kellett újranyomtatni az étlapot. Pasztrovics Zoltán tulajdonos lapunk érdeklődésére elmondta: eddig is, ezután is igyekeznek jó áron kiadós és ízletes ételeket kínálni vendégeiknek, árcsökkentésre azonban nem láttak okot.

– Nem lepődnék meg, ha a jövőben kisebb-nagyobb finomhangolásokat végezne a nemzetgazdasági tárca a januártól életbe lépett szabályozásokon a vendéglátósok tapasztalatai és javaslatai alapján – tette hozzá.

Az érem másik oldala

– A kormánykommunikáció szép és hangzatos, én mégis úgy vélem, borúsabb, nem pedig boldogabb új esztendő köszöntött ránk – kommentálta az áfacsökkentést Braunné Csernus Judit, a Stella Rose Étterem vezetője, majd kifejtette:

– A kiszállításos menük áfakulcsa változatlan maradt. Bár a helyben fogyasztott ételek immár alacsonyabb kulccsal adóznak, ezt lehetetlen érvényesíteni az árakban, hiszen a dolgozók kötelező béremelését, a hétről hétre emelkedő üzemanyagárakat, a nyersanyag-, a rezsi- és a járulékköltségeket mind-mind ki kell gazdálkodnunk valahogy, ez átlagosan mintegy 30 százalékos pluszterhet jelent az éttermeknek tavalyhoz képest.

– Örülünk, ha 2017-ben nem kell leépítésekhez és áremelésekhez folyamodnunk! – tette hozzá.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában