Helyi közélet

2017.02.09. 08:26

Videó: Elszabadultak az indulatok Teremben - balhé volt a testületi ülésen

Terem - Bár a Fő utca sarki boltjában kifüggesztett plakát szerint csak február 17-én rendeznek majd farsangi mulatságot Teremben, a 650 lelkes községben már jó ideje „áll a bál” a polgármesterrel együtt öttagú képviselő-testület tagjai között kiéleződött konfliktusok miatt.

Terem - Bár a Fő utca sarki boltjában kifüggesztett plakát szerint csak február 17-én rendeznek majd farsangi mulatságot Teremben, a 650 lelkes községben már jó ideje „áll a bál” a polgármesterrel együtt öttagú képviselő-testület tagjai között kiéleződött konfliktusok miatt.

A hétfő délutáni testületi ülés, amelyre a lakosság is meghívót kapott, nem határozathozatallal, hanem nyomdafestéket nem tűrő szitkozódásokkal, sőt egyes hírek szerint tettlegességgel, majd rendőrségi beavatkozással zárult.

A botrányos körülmények mögött az áll, hogy a falu polgármestere ellen évek óta szeretnének a többségben levő képviselők szabálytalanságok miatt fegyelmi eljárást lefolytatni, ám ezúttal sem sikerült ezt véghezvinniük. Szerdán személyesen kerestük fel az érintetteket, hogy válaszokat kapjunk a történtekre. Beszéltünk a teremi közfoglalkoztatottakkal is, akik attól tartanak, hogy a testületi adok-kapoknak végül ők isszák meg a levét, a közmunkaprogram híján ugyanis elveszítik az egyetlen jövedelemforrásukat.

– Több fontos napirendi pontban is határozatot kellett volna hoznunk a hétfői ülésen, így például a 2017-es járási Start munkaprogrammal kapcsolatban, amitől félszáz dolgozó kenyérkeresete és az uborka- és meggytermesztéssel foglalkozó önkormányzatunk büdzséje is nagyban függ. Együttműködés hiányában, sajnos, december óta nem sikerült szándéknyilatkozatot tennie ez ügyben a teremi testületnek. Úgy tűnik, az én lejáratásom, „kigolyózásom” fontosabb a többségben lévő három „független” képviselőnek, mint a falu és az itt élők érdeke – mondta el ottjártunkkor Csák István fideszes polgármester, aki immár 27 éve vezeti a települést.

Elmondása szerint a három képviselő előbb felborította a napirendtervezetet (zárt üléssel kezdtek, felvetették a felfüggesztési ügyet), miután azonban nem érték el a céljukat, félbeszakítva az ülést, felálltak, hogy elhagyják a termet. – Én, az alpolgármester és a kint várakozó közmunkások nem álltuk útját senkinek, nem bántottunk senkit, de nagyon felháborodtunk, hogy nem sikerült megszavazni miattuk a létfontosságú közmunkaprogramot, és ennek hangot is adtunk. Leköpdösés, tettlegesség nem történt, ez a rendőrségi tanúvallomásokból is kiderül – állítja Csák István.

Hangfelvételt készített

Képíró Dániel önkormányzati képviselő, akit Erdőalja utcai otthonában kerestünk fel, nem tagadta: elszabadultak az indulatok a községházán. Állítja: őt és a – szintén képviselő – lányát, Zsanettet a polgármester fia, aki egyben alpolgármester, leköpte, a településvezető pedig torkon ragadta, és életveszélyesen megfenyegették.

– Bujtatott állások, hamisított jelenléti ívek a közmunkaprogramban – ezt tisztességes képviselő nem hagyhatja szó nélkül! Sokat láttunk és tűrtünk, de elég volt a visszaélésekből! Az a baj, hogy a mi falunkban már jó ideje nem demokrácia van, hanem egyed­uralom, pokolba kívánt királyság! Az ülésen történtekről hangfelvételt készítettem, ami mindent elmond. Valójában csak akkor engedtek ki minket a teremből, amikor megtudták, hogy jönnek a zsaruk! – mesélte a képviselő.

Ismeretlen tettes, becsületsértés

A rendőrség tájékoztatása szerint hétfőn, bejelentést követően több személyt igazoltattak a rendőrök a teremi polgármesteri hivatal előtt. A helyszínen tartózkodók egyikének feljelentése nyomán a Nyírbátori Rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen becsületsértés gyanúja miatt folytat nyomozást.


Első a település érdeke!

– Az önkormányzati törvény értelmében, a képviselőknek a település egészéért vállalt felelősséggel kell tevékenykedniük. Finoman szólva is aggályos, ha a képviselő-testület tagjai nincsenek tisztában a jogaikkal, kötelességeikkel, és polgármesteri funkcióban akarnak működni, ténykedni, maguknak vindikálva minden döntési funkciót – kommentálta a Teremben tapasztalható áldatlan állapotokat dr. Kerekes Imre jegyző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában