Helyi közélet

2017.03.02. 08:47

Magasabb bérek és motivációs bónusz a közmunkásoknak

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A március 1-jén elindult Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program célja, hogy a közmunkások még a közfoglalkoztatási jogviszonyuk lejárta előtt elhelyezkedjenek a versenyszférában.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A március 1-jén elindult Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program célja, hogy a közmunkások még a közfoglalkoztatási jogviszonyuk lejárta előtt elhelyezkedjenek a versenyszférában.A motiváló magasabb bérek mellett egyfajta bónuszként elhelyezkedési juttatást is kapnak, melynek összege megegyezik a foglalkoztatást helyettesítő támogatás 22 800 forintos összegével. A kérdés csak az, a települési önkormányzatok tudják-e pótolni a programból távozó közmunkásokat.

– A közfoglalkoztatás szükséges rossz a rendszerben, ugyanis ezidáig nagyon sokan bármennyire igyekeztek, nem találtak munkát – mondta el lapunknak Máté Antal, Nyírbátor polgármestere.

– Az elmúlt időszakban viszont jelentősen megváltozott a helyzet, ugyanis a közfoglalkoztatás mellett komoly munkaerőhiány is kialakult. Nem csupán a szakképzettekből, de a betanított munkásokból sincs elegendő, ami Nyírbátorra és térségére egészen biztosan igaz, s ez így is lesz még egy darabig. Ebből az is következik, hogy a közfoglalkoztatottak jelentős része az elsődleges munkaerőpiacon is találna magának állást. Mindenkinek az lenne az érdeke, hogy ez így is legyen, ám az önkormányzatok másképpen gondolkodnak. A jelenlegi struktúrában ugyanis sok önkormányzati feladatot – parkgondozást, zöldfelület-kezelést, csapadékcsatornák gondozását, karbantartását – éppen a közmunka keretében látnak el, ezért megpróbálnak olyan embereket megtartani, akikkel garantálható a település működtetésének magasabb színvonala, hiszen ezért a választók is hálásak.

Ezerből kétszáz

Máté Antal szerint az is gond, hogy az eszköz- és anyagbeszerzés a bérköltség egy bizonyos százalékáig vehető igénybe, s ha nincs meg a létszám, a pályázati feltételek nem teljesíthetők.

– Ha ettől a magyar kormány vagy a kormányhivatalok foglalkoztatási osztályai nem tekintenek el, akkor fennáll a visszafizetési kötelezettség. Pedig az volna a cél, hogy a legjobbak az elsődleges munkaerőpiacra kerülhessenek, akik pedig nem tudnak elhelyezkedni, közfoglalkoztatottként egy év alatt alkalmassá váljanak erre. Nálunk testületi döntés született róla, hogy a munkaképesebbeket nem kötjük röghöz. Kapcsolatot tartunk a cégekkel, hogy a dolgozóink minél hamarabb munkahelyet találjanak. Kidolgoztunk egy programot is, amelyben külön támogatást nyújtunk az elhelyezkedéshez, viszont mivel nekünk is aláírt támogatási szerződésünk van, igyekszünk feltölteni a megüresedett helyeket.

– Az lenne a legideálisabb helyzet – annak ellenére, hogy akkor a településnek vissza kellene fizetnie a támogatást –, ha már mi sem találnánk munkanélkülieket, ez ugyanis azt jelentené, hogy mindenki elhelyezkedett. Sajnos, még nem tartunk itt, a közmunkásaink száma meg se közelíti a munkanélküliek számát: itt 200 embert foglalkoztatunk az ezerből – árulta el a polgármester.

– Mi még fel tudjuk tölteni a létszámot, ha arról is van szó, hogy a közfoglalkoztatottak elhelyezkednek az elsődleges munkaerőpiacon – válaszolta Filep Sándor. Vásárosnamény polgármestere hozzátette: még nincsenek veszélyben az önkormányzati közmunka-programok, a kötelezettségeiknek eleget tudnak tenni. A megfelelő szakmaisággal, munkamorállal rendelkező közfoglalkoztatottak adják az alapját a tervezett programjaiknak. A kisváros első embere az eddigi tapasztalatokról azt mondta: gyakran azt látják, hogy az emberek belekényelmesedtek az 53 ezer forinttal járó közmunkába, mert úgy gondolják, ez több, mint a 22 800 forintos foglalkoztatást helyettesítő támogatás, s ez elég a megélhetéshez.

A legjobbak mennek

– Bízom benne, hogy az igényelhető plusztámogatással, a magasabb bérek lehetőségével az emberek kirángathatóak a beletörődésből és közönyből, s elfogadják a versenyszféra állásajánlatait. Szerencsére vannak lehetőségek – hangsúlyozta Filep Sándor, s példaként említette, korábban több mint félezer közmunkást foglalkoztattak éves szinten, most 350-et. A foglalkoztatók között ott van a KHSz Adatfeldolgozó Központ, a Swiss Krono, az Austria Juice, a nyírbátori és mátészalkai cégek is.

– Ami nekünk „jelenthet gondot” – jegyezte meg Filep Sándor –, hogy a munkaerőpiac a legjobbakat viszi el a közmunkásainkból, s az önkormányzatnak őket pótolnia nem mindig egyszerű.

KM


Megkezdődött a munka

Kocsordon a közmunkaprogram keretében kedden járda- és ároképítéssel, karbantartással kezdődött a Katonavég felújítása – tudatta lapunkkal Földi István polgármester.

– A munkálatok részeként az árkokat, belvízelvezető csatornákat új típusú beton­elemekkel és járólapokkal fogjuk helyreállítani, a járdákat pedig térkővel rakjuk ki. A közfoglalkoztatottak jelenleg a Hunyadi utcán dolgoznak. Községünk ezen részén több évtizede nem történt hasonló felújítás, régóta váratott már magára a fejlesztés. Ezen szakasz felújítása során a posta előtti parkoló helyreállítására is sor kerül, hogy jobban megközelíthetőbb legyen a helyi lakosok számára. Emellett a fogorvosi és gyermekorvosi rendelő előtti parkolót is modernizáljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában