Helyi közélet

2017.03.15. 16:59

Március idusán

Kisvárda – Március az év harmadik, 31 napos hónapja. Március idusa 15–e.

Kisvárda – Március az év harmadik, 31 napos hónapja. Március idusa 15–e.

Március idusán /15–én/ délelőtt tavaszi „vadászatra” indultam. Kellemes tavaszi szellő fújdogált, de a tó partján már hűvösebb volt, mint a házak között. A határban már éledezett az élet. A vadkacsák riadtan szálltak fel a víz felszínéről, az őket védő zsombékos búvóhelyeiről. A még „mozdulatlan” tájba megjelentek a kikelet apró jelei mellett jó időt jósoló horgászok. Néhányan már a vízpartra merészkedtek, bízva a fogási szerencsében. De mondták is többen, hideg van még. A víz különösen hideg, de jól esik kint lenni a tóparton, a friss levegőn, a több napos otthon ülés után, találkozni a horgásztársakkal. A partmentén ülő horgászok türelme, s néhol feszült várakozása is lenyűgözi a természetben sétálót. A 4. számú főúton haladó gépjárművek zaja is hallatszik a közelben horgászóknak a vár mögötti pontyosnál. Békés a táj. Egyes horgászoknál a szerencse is párosul a türelemmel. Március idusán, a tavasz első 2,5 kilogrammos halával Kenéz Attila.

Rendezett pecázó helyek

Rendezettekké váltak a tóparti pecázó helyek. Új „házikó” is épül. A tóparti füzesek, füzérvirágzata a barka már a tavasz közeledtét, a kikeletet hirdeti. Virágzásának ideje: március–április. A barka a lombfakadás előtt jelenik meg. A barkás vesszők látványa a húsvétot idézi. A szép barka tehát csak viszonylag rövid ideig tartó szakasz a növény életében, hiszen ha a fűz kivirágzik, a barka már elmúlik. Már csak hat nap választ el bennünket a csillagászati tavasz kezdetétől.

A tavaszi napéjegyenlőség március 21–én, kedden lesz.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában