Helyi közélet

2017.03.23. 17:24

Nincs ideje unatkozni a fiatal fuvolaművésznek

Nyíregyháza - A Filharmónia Magyarország bérletes sorozatának keddi előadásán a nyíregyházi születésű Duleba Lívia másik három Fischer Annie-ösztöndíjas fiatal művésszel lépett fel a Kodály-iskolában – hatalmas sikert aratva.

Nyíregyháza - A Filharmónia Magyarország bérletes sorozatának keddi előadásán a nyíregyházi születésű Duleba Lívia másik három Fischer Annie-ösztöndíjas fiatal művésszel lépett fel a Kodály-iskolában – hatalmas sikert aratva. A fiatal fuvolaművésznek nincs ideje unatkozni: egymást érik a koncertek, versenyek, és folyamatosan képezi is magát.

– Nagyon büszke vagyok a szólistadiplomámra, amit nemrégiben kitüntetéssel vehettem át a németországi Detmoldban – ez egy kétéves posztgraduális képzés volt, kifejezetten szólista-, kamarazenész-pályára készülő zenészeknek – mesélte Lívia.

– A mentorom prof. Bálint János fuvolaművész volt, az ő irányítása alatt tavaly decemberben két egész estés nagykoncertet követően a bizottság a legjobb eredménnyel és ezenfelül kitüntetéssel is jutalmazott, az intézmény rektora pedig felkért, hogy októberben adjak ott hangversenyt zenekari kísérettel.

Koncertek, elismerések

Lívia most Budapesten él, és azt mondja, hogy a külföldi sikerei ellenére a hazai komolyzenei kultúrának és zenei életnek szeretne a meghatározó részese lenni. Számos felkérést kap a határon túlról, és ezeknek szívesen eleget is tesz, de a bázis mindig Magyarország marad. Az egyik legutóbbi koncertje, amire nagyon készült, és amire méltán büszke, február elején volt az Óbudai Társaskörben.

– A világhírű Liszt Ferenc Kamarazenekarral játszottam, Johann Sebastian Bach V. Brandenburgi concertójában szólistaként voltam közreműködő. Most mutatkoztam be először az együttessel, és hatalmas siker volt, a Barokk plusz sorozatukon belül pedig a következő, áprilisi koncertjükön is hallhat majd a közönség egy másik Bach-műben. A nagyszerű kolumbiai zongoristával, Juan Diego Galindezzel egy németországi versenyen vettünk részt, március végén a Rzesow Filharmónia zenekarával adok koncertet szólistaként Rzesówban, májusban pedig Japánba utazom: a IX. Kobe nemzetközi fuvolaversenyre kaptam meghívást. Időközben az is kiderült, hogy elnyertem a Deutscher Musikrat, azaz a német zenei tanács ösztöndíját az általuk szervezett versenyen nyújtott kimagasló szereplésemért. Nagyon boldog vagyok, hiszen sok remek zenész versengett, és közöttük sikerült elérnem ezt az eredményt.

KM-NyZs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában