Helyi közélet

2017.03.26. 21:40

Nincsen rózsa metszés nélkül

Nyíregyháza - A rózsák népszerű növények, tavasztól egészen a fagyokig virágoznak, csodás színeikkel, mennyei illatukkal elkápráztatnak bennünket, így nem is csoda, hogy a legtöbb kertben találkozhatunk velük.

Nyíregyháza - A rózsák népszerű növények, tavasztól egészen a fagyokig virágoznak, csodás színeikkel, mennyei illatukkal elkápráztatnak bennünket, így nem is csoda, hogy a legtöbb kertben találkozhatunk velük. – Miután ősszel csak körülbelül kétharmadára vágtuk vissza a ró­zsáinkat, hogy megvédjük a zord, szeles időjárástól, most, a kemény fagyok elmúltával erőteljesebb metszést igényelnek. Persze itt is, akárcsak a gyümölcsfák esetében, érvényes: ahány ház, annyi szokás, azaz mindenki másképp metszi a rózsáit. Én egy jól bevált receptet alkalmazok, nem bonyolódok bele túlságosan a dolgokba. Az egyszerűségre szavazok – avat be bennünket a rózsák metszésének rejtelmeibe Jánky Noémi.

A kertész-kerttervező végzettséggel rendelkező szakember hozzáteszi: a rózsáknak különböző fajtái vannak, láthatunk a kertekben törperózsát, bokorrózsát, tearózsát, magas törzsű rózsát, futóró­zsát. Mindegyiket másképp kell metszeni. Az alapszabály szerinte mindegyik fajta esetében ugyanaz: először a beteg, elhalt ágakat vágjuk ki tőből, és persze érdemes eltávolítani a vadhajtásokat is. – A vágást átlósan végezzük el, kevéssel a rügy felett, hogy ne sértsük meg azt – figyelmeztet Jánky Noémi.

Egyforma magasak legyenek

A bokorrózsákat és tearózsákat az egyharmadára vágjuk vissza, ám a lassabban növekedő fajtákat erőteljesebben, a gyors növekedésűeket azonban visszafogottabban, inkább a felére, kétharmadára, akárcsak a törperózsát. Arra törekedjünk, hogy az ágak egyforma magasak legyenek, egyensúlyban legyen minden oldal! Vágjuk ki tőből a keresztbe és a befelé növő ágakat, és ha még mindig túl sűrűnek találjuk, szelektáljunk! Érdemes a vastagabb, idősebb ágakat kivágni, teret adva a fiatal hajtásoknak – ezzel meg is „ifjítjuk” a rózsánkat. A cél, hogy minél szellősebb legyen, járja át a levegő és a napfény, így ellenállóbb lesz a gombás betegségekkel szemben és fokozzuk a növény virágzását is. Ha a rózsák közé hagymás virágokat ültettünk, azok mostanában bújnak ki a földből, ezért óvatosan takarítsuk ki a lemetszett ágakat, hogy ne sérüljenek meg a friss hajtások! A magas törzsű rózsa esetében is célszerű eltávolítani a keresztbe és a befelé növő, illetve a beteg ágakat és a vadhajtásokat, ezzel teremtve egyensúlyt. Próbáljunk minden oldalról meghagyni hajtásokat, hogy ne legyen féloldalas a korona, de ezeket mindössze 2-3 szemre metsszük vissza, mert virágzáskor a nagy súly letörheti az ágakat!

KM-TG


A felfelé induló tövek megkopaszodnak

A futórózsáról tudni kell, hogy nincs kapaszkodója, ezért támasztékkal kell megsegítenünk a növényt a kapaszkodásban. Ültetés után az első két évben még ne metsszük meg, de már kezdjük meg a formára „nevelést” és vezessük vízszintes irányba az ágakat! A felfelé induló tövek előbb-utóbb megkopaszodnak, bő virágzásra csak a vízszintesen nevelt vesszőktől számíthatunk. A metszés a későbbiekben is nagyon fontos, különben pár év alatt a futórózsánk csak egy kesze-kusza bozót lesz. A vízszintes vezérágakból kinövő hatásokat vágjuk vissza 2-3 rügyre. Idősebb növény esetében előfordulhat, hogy egy-egy vezérág elhal, ezt pótolni kell. Ilyenkor az ifjabb, hosszú hajtásokból hagyjunk meg egyet és ezt vezessük az elhalt ág helyére – ad hasznos tanácsot Jánky Noémi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában