Helyi közélet

2017.03.11. 08:25

Ösztönzően hat a négynapos ünnep a kikapcsolódni vágyókra

Nyíregyháza - Az Országgyűlés mun­kaszüneti nappá nyilvánította nagypénteket, így mostantól négynapos ünnep lesz a húsvét.

Nyíregyháza - Az Országgyűlés mun­kaszüneti nappá nyilvánította nagypénteket, így mostantól négynapos ünnep lesz a húsvét.

A nagypéntek a keresztény liturgiában a húsvét előtti péntek, amelyen a keresztények Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és temetéséről emlékeznek meg, s amely Európa tizennégy országában ün­nepnap.

– Ennek a napnak az üzenete, hogy áldozat nélkül nincs ünnep, halál nélkül nincs föltámadás, nagypéntek nélkül nincs húsvét – fogalmazott Balog Zoltán miniszter az MTI tudósítása szerint, hozzátéve, hogy az Országgyűlés ezzel a lépéssel a rendszerváltoztatás óta eltelt idő egyik fontos adósságát törlesztette.

Üdvözlik a döntést

A keddi döntés értelmében – amelyet ellenszavazat nélkül, két tartózkodás mellett hoztak meg – a nagypéntekkel együtt Magyarországon immár tizenegy olyan munkaszüneti nap van, amely hétköznapra esik, illetve eshet.

– Örülök ennek a döntésnek, hiszen így az egyház méltó módon megemlékezhet Jézus haláláról – mondta el a Kelet-Magyarország napilap érdeklődésére válaszolva Tóth László, a nyír­egyházi Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyház plébánosa.

– Számunkra, keresztények számára Krisztus halála és a hozzá tartozó feltámadás ünnepe is hitünknek a központja és csúcspontja. Ennek méltó megünneplésére adott most lehetőséget a törvény megszületése, ezért számunkra mindenképpen üdvözlendő a döntés. Úgy gondolom, a liturgikus rendünkben ez nem jelent változást, nálunk 18 órakor kezdődik az emlékezés nagypénteken, de bízunk benne, hogy a munkaszüneti nap miatt többen el tudnak majd jönni erre az esti szertartásra.

Rugalmas kiskereskedelem

– Miként hat a mi életükre, hogy nagypéntek munkaszüneti nap lesz? Sehogy – válaszolta lapunknak Kiss István, aki egy nyíregyházi kisbolt tulajdonosa.

– Amikor vasárnap volt kötelező a zárva tartás, akkor is én álltam a pult mögött, most nagypénteken teszem ugyanezt. Szerintem egy miénkhez hasonló kis élelmiszerüzletnek sem lesz lakat pénteken az ajtaján, sőt még előre, látatlanba azt mondom, forgalmunk is lesz. Igazából a szupermarketeknek jelenthet az kihívást, hogy csütörtökön tumultusra számíthatnak, péntekre becsuknak, szombaton meg – ha úgy döntenek – megint kinyitnak. A szándékot értem, sőt kifogásom sincs ellene, azonban az ésszerűségét, ha csak a kereskedelmet nézem – akár kicsiben, akár nagyban –, már nem igazán látom át. – A kiskereskedelem rugalmasabban tud alkalmazkodni az új szabályokhoz, nekem nem kell munkarendet átterveznem, pluszpótlékot fizetnem, az alkalmazottam pedig örülhet, hiszen pénteken otthon lehet – mosolyodott el István.

Forgalomnövekedésre készülnek

Szerettük volna megtudni, hogy az Országgyűlésben kedden elfogadott javaslatról egy multi miként vélekedik, a Tesco-Global Áruházak Zrt. későbbre ígért információkat, mert egyelőre vizsgálják az új rendelkezés hatásait és a lehetőségeket. Az Országos Kereskedelmi Szövetség sajtóban megjelent nyilatkozata szerint a csütörtöki forgalomnövekedésre már készülnek az üzletek, várhatóan több alkalmazottat hívnak majd be.

KM


A közös családi kikapcsolódásról szól

– Ugyan csak a napokban nyilvánították munkaszüneti nappá a nagypénteket, úgy tűnik, az emberek már most igyekeznek kihasználni ezt a plusz egy napot. Észrevehetően ösztönzően hat a kikapcsolódni vágyókra a négynapos ünnep, megnőtt a kereslet a belföldi wellnesshétvégék és az európai városlátogatások iránt – mondta el érdeklődésünkre Bicsérdy Rita.

A nyíregyházi Sky Travel Utazási Iroda vezetője hozzátette: tapasztalataik alapján az elmúlt években a húsvét a közös családi kikapcsolódásokról szól. Ha nem itthon keresnek pihenésre és feltöltődésre alkalmas szállodát, akkor Róma, Párizs, Velence, Madrid vagy Barcelona nevezetességeit nézik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában