Helyi közélet

2017.03.11. 08:25

Ösztönzően hat a négynapos ünnep a kikapcsolódni vágyókra

Nyíregyháza - Az Országgyűlés mun­kaszüneti nappá nyilvánította nagypénteket, így mostantól négynapos ünnep lesz a húsvét.

Nyíregyháza - Az Országgyűlés mun­kaszüneti nappá nyilvánította nagypénteket, így mostantól négynapos ünnep lesz a húsvét.

A nagypéntek a keresztény liturgiában a húsvét előtti péntek, amelyen a keresztények Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és temetéséről emlékeznek meg, s amely Európa tizennégy országában ün­nepnap.

– Ennek a napnak az üzenete, hogy áldozat nélkül nincs ünnep, halál nélkül nincs föltámadás, nagypéntek nélkül nincs húsvét – fogalmazott Balog Zoltán miniszter az MTI tudósítása szerint, hozzátéve, hogy az Országgyűlés ezzel a lépéssel a rendszerváltoztatás óta eltelt idő egyik fontos adósságát törlesztette.

Üdvözlik a döntést

A keddi döntés értelmében – amelyet ellenszavazat nélkül, két tartózkodás mellett hoztak meg – a nagypéntekkel együtt Magyarországon immár tizenegy olyan munkaszüneti nap van, amely hétköznapra esik, illetve eshet.

– Örülök ennek a döntésnek, hiszen így az egyház méltó módon megemlékezhet Jézus haláláról – mondta el a Kelet-Magyarország napilap érdeklődésére válaszolva Tóth László, a nyír­egyházi Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyház plébánosa.

– Számunkra, keresztények számára Krisztus halála és a hozzá tartozó feltámadás ünnepe is hitünknek a központja és csúcspontja. Ennek méltó megünneplésére adott most lehetőséget a törvény megszületése, ezért számunkra mindenképpen üdvözlendő a döntés. Úgy gondolom, a liturgikus rendünkben ez nem jelent változást, nálunk 18 órakor kezdődik az emlékezés nagypénteken, de bízunk benne, hogy a munkaszüneti nap miatt többen el tudnak majd jönni erre az esti szertartásra.

Rugalmas kiskereskedelem

– Miként hat a mi életükre, hogy nagypéntek munkaszüneti nap lesz? Sehogy – válaszolta lapunknak Kiss István, aki egy nyíregyházi kisbolt tulajdonosa.

– Amikor vasárnap volt kötelező a zárva tartás, akkor is én álltam a pult mögött, most nagypénteken teszem ugyanezt. Szerintem egy miénkhez hasonló kis élelmiszerüzletnek sem lesz lakat pénteken az ajtaján, sőt még előre, látatlanba azt mondom, forgalmunk is lesz. Igazából a szupermarketeknek jelenthet az kihívást, hogy csütörtökön tumultusra számíthatnak, péntekre becsuknak, szombaton meg – ha úgy döntenek – megint kinyitnak. A szándékot értem, sőt kifogásom sincs ellene, azonban az ésszerűségét, ha csak a kereskedelmet nézem – akár kicsiben, akár nagyban –, már nem igazán látom át. – A kiskereskedelem rugalmasabban tud alkalmazkodni az új szabályokhoz, nekem nem kell munkarendet átterveznem, pluszpótlékot fizetnem, az alkalmazottam pedig örülhet, hiszen pénteken otthon lehet – mosolyodott el István.

Forgalomnövekedésre készülnek

Szerettük volna megtudni, hogy az Országgyűlésben kedden elfogadott javaslatról egy multi miként vélekedik, a Tesco-Global Áruházak Zrt. későbbre ígért információkat, mert egyelőre vizsgálják az új rendelkezés hatásait és a lehetőségeket. Az Országos Kereskedelmi Szövetség sajtóban megjelent nyilatkozata szerint a csütörtöki forgalomnövekedésre már készülnek az üzletek, várhatóan több alkalmazottat hívnak majd be.

KM


A közös családi kikapcsolódásról szól

– Ugyan csak a napokban nyilvánították munkaszüneti nappá a nagypénteket, úgy tűnik, az emberek már most igyekeznek kihasználni ezt a plusz egy napot. Észrevehetően ösztönzően hat a kikapcsolódni vágyókra a négynapos ünnep, megnőtt a kereslet a belföldi wellnesshétvégék és az európai városlátogatások iránt – mondta el érdeklődésünkre Bicsérdy Rita.

A nyíregyházi Sky Travel Utazási Iroda vezetője hozzátette: tapasztalataik alapján az elmúlt években a húsvét a közös családi kikapcsolódásokról szól. Ha nem itthon keresnek pihenésre és feltöltődésre alkalmas szállodát, akkor Róma, Párizs, Velence, Madrid vagy Barcelona nevezetességeit nézik meg.

Ezek is érdekelhetik