Helyi közélet

2017.05.27. 17:29

Sokat tettek a megye felemelkedéséért

Kisvárda - Számos kiválóságnak adományozott kitüntetést az idei, Kisvárdán megrendezett megyenapi ünnepségen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés nevében Seszták Oszkár elnök.

Kisvárda - Számos kiválóságnak adományozott kitüntetést az idei, Kisvárdán megrendezett megyenapi ünnepségen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés nevében Seszták Oszkár elnök. A megye fejlődésének elősegítése, felemelkedésének előmozdítása, hírnevének gyarapítása érdekében végzett tevékenységek, életművek alapján megítélt kitüntetések átadása után a megyei közgyűlés elnöke egy Szent László királyt ábrázoló ezüst érmet nyújtott át dr. Seszták Miklós miniszternek. Az érmet Tóth Sándor szobrász- és éremművész készítette a Szent László Emlékév alkalmából.

KM


A kitüntetettek életútja, munkássága dióhéjban

Pro Comitatu-díj

Bardi Béla: 41 éve Gyulaháza polgármestere. Igazi lokálpatrióta, helyi és a megyei közéleti tevékenysége is kimagasló, Gyulaházán példaértékű településmodellt hozott létre.

Dr. Bene János: történész-muzeológus. Munkássága sokrétű, nevéhez fűződik a huszártalálkozók megszervezése. Számos társadalmi szervezet, illetve a megyei értéktárbizottság tagja. Múzeumigazgatói megbízása alatt – 2009-ben – a Jósa András Múzeum elnyerte az Év Múzeuma címet.

Pro Comitatu-díj (posztumusz)

Kozma Péter: volt kormánymegbízott, éveken keresztül országgyűlési képviselőként, majd a megyei közgyűlés alelnökeként, élete utolsó éveiben pedig a megyei kormányhivatal kormánymegbízottjaként szolgálta megyénk felemelkedésének ügyét.

Kozma Pál-díj

Harsányi Gergely: válogatott kézilabdázó, profi pályafutását szülővárosában, Nyíregyházán kezdte. A magyar válogatottban 2002-ben mutatkozott be. 179 válogatott mérkőzésen 399 gólt lőtt. Nevelőedzője Bartha Dénes.

Gaál Lajos-díj

Pál István („Szalonna”): népzenész, Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője. A kárpátaljai Visken született. A tanulás és a gyűjtőmunka mellett fontosnak tartja, hogy az a hagyaték, amelyet az idős muzsikusok átadtak, újra életre keljenek és a fiatalsághoz visszakerüljenek mind a mai Magyarország, mind a határon túli magyarság körében.

Lónyay Menyhért-díj

Bárány László: a Master Good cégcsoport tulajdonosa. A Bárány család hazánk Magyarország legrégibb baromfitenyésztő dinasztiája. A kisvárdai telephelyen zajló kapacitásbővítő fejlesztéssel további munkahelyeket teremtenek.

Westsik Vilmos-díj

Id. Baracsi Endre: falugazdász, munkáját precizitás, magas fokú szakmai képzettség és elhivatottság jellemzi, a vásárosnaményi járásban dolgozik körzetvezetőként

Kiss Áron-díj

Bartha Dénes: 1978 óta a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium testnevelő tanára, kézilabda-szakedzői képesítést is szerzett, ezzel életre szólóan összeforrt személyében a testnevelő, a pedagógus és az edző. Középiskolai csapatait több mint negyven alkalommal vezette diákolimpiai döntőbe, ahol tizenöt aranyérmet szereztek.

Kállay András-díj

Dr. Éliás Tünde: járási hivatalvezető, közel 40 éves közszolgálati jogviszonnyal rendelkezik, az államigazgatásban és az önkormányzati igazgatásban dolgozott különböző beosztásokban, 13 évig jegyzői munkakörben. 2013-tól a megyei kormányhivatal Nyírbátori Járási Hivatala vezetője. Szakmai tudása és embersége okán köztiszteletnek örvend. Munkaköréből adódóan és szervezeti tagságai révén megyei és országos szinten is aktív közéleti tevékenységet lát el, igyekszik a közigazgatásba vetett hitet erősíteni.

Korányi Frigyes-díj

Dr. Kolozsy Zoltán: urológus, a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Jósa András Kórház urológiai osztályán kezdett dolgozni, majd szakvizsgát tett, adjunktusi, csoportvezető főorvosi kinevezést kapott, 2000-ben a kórház urológiai osztály vezető főorvosává nevezték ki. Jelenleg vállalkozói tevékenysége mellett a megyei urológus szakfelügyelő főorvosi teendőket látja el.

Újlaky István-díj

Kedvesház Kollégium (Nyírtelek)

A Kedvesházban 20 év alatt közel 120 gyermek nőtt fel. Magyarországon az egyetlen Kedvesház-program Nyírteleken működik, alapítványi fenntartásban. A Kedvesház Kollégium a tanyabokrokban élő roma/hátrányos helyzetű gyerekeknek és családjaiknak nyújt szolgáltatásokat, tevékenységeket. Fókuszpontja az esélyteremtés, vezetője Batári Zsolt.

Kovács József-díj

Szekér Lászlóné: középiskolai tanár, aki 1987-től 2015-ig a nyíregyházi Bem József Általános Iskolában tanított, 2015-től a nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium tanára. Első csapatával 1991-ben, a Bem József Általános Iskola testnevelőjeként és röplabdaedzőjeként első alkalommal vettek részt az Országos Röplabda Diákolimpián, amit meg is nyertek. Az idén a Nyíregyházán rendezett Országos Diákolimpiai Bajnokságon a VI. korcsoportos csapatával első helyezést ért el.

Szentpétery Zsigmond-díj

Szabolcs Néptáncegyüttes: Megyénk legrégebben alakult, az idén 60 éves néptánccsoportja. Művészeti vezetője Bíró József többszörös aranysarkantyús táncművész. Segítik, ápolják a népi kultúra fenntartását, a néphagyományok megőrzését, különösen a néptánc és népzene értékeinek továbbvitelét, ápolását és beillesztését a jelen kulturális élet mindennapjaiba.

Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Közgyűlés emlékplakettje

Lengyel Szabolcs: a Tőkés László Alapítvány kuratóriumának elnöke, az 1984-ben alakult Kisvárdai Városvédő Egyesület alapító tagja. A Szent László Emlékmű Alapítvány elnökeként 1,5–2 millió forinttal járult hozzá a város jelképévé vált szobor létrehozásához.

Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Közgyűlés ezüst emlékérme

Bíró Gábor: a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium igazgatója. Büszke arra, hogy olyan típusú vezetői modellt alakított ki, mely valamennyi körülmény ellenére mindig a pedagógiai folyamatok tudatos irányítására, az osztálytermi munka javítására, a tanulási környezet fejlesztésére koncentrál.

Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Közgyűlés ezüst emlékérme

Dr. Vonza András: állatorvos, volt földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. Miniszteri megbízatása lejárta után, 2002-ben rövid időre visszatért a megyei igazgató főállatorvosi posztra, majd 2003-ban hatósági állatorvos lett. 1983-tól a nagykállói református egyházkerület presbitere.

Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Közgyűlés bronz emlékérme

Dr. Tarcsáné Takács Beatrix Brigitta: a Kisari Kölcsey Ferenc Általános Iskola igazgatója. Pályája során több diákot sikerült elindítania a pedagógus hivatás felé. Igazgatóként megszervezte az iskolában a művészeti oktatást. Megítélése szerint a falusi, halmozottan hátrányos, roma származású gyerekeknek is meg lehet, meg kell adni a lehetőséget tehetségük kibontakoztatására.

Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Közgyűlés bronz emlékérme

Tukacs László: a túristvándi Molnár Mátyás általános iskola tanítója. Aki sportol, az sportfanatizmusáról ismeri, akit tanított, pedagógusi hivatástudatáról, a többiek alázatáról, emberségéről, tartásáról, értékrendjéről. 34 éve tanítóskodik és éli, szervezi a kistérség sportéletét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában