Helyi közélet

2017.06.26. 14:01

Baloldali belharc Szabolcsban

Nyíregyháza - Nyíregyházán elképzelhetetlennek látszik a közös jelölt kiválasztása.

Nyíregyháza - Nyíregyházán elképzelhetetlennek látszik a közös jelölt kiválasztása.

Elképzelhetetlennek látszik, hogy a baloldal közös jelöltet tud állítani Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1. számú egyéni választókerületében a jövő évi országgyűlési választáson – erre utal a különböző pártok politikusainak több, utóbbi időben tett nyilatkozata. Sőt a helyi forrásaink kiemelték: egyelőre az is kérdéses, hogy az egyes szervezetek találnak-e egyáltalán olyan jelöltet, aki mögé párton belül egységesen fel tudnak sorakozni.

A nyíregyházi baloldal szereplői legutóbb azzal kapcsolatban kerültek konfliktusba, hogy a napokban első fokon, nem jogerősen négy év letöltendő szabadságvesztésre ítélték B. Pétert, az önkormányzati tulajdonú NyírVV Kft. vezetőjét különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt. Ezzel kapcsolatban Lövei Csaba, az Együtt nyíregyházi elnöke úgy fogalmazott: ez az ügy szégyene azoknak a nyíregyházi politikusoknak, akik gyávaságból vagy érdekből nem szóltak, bár megtehették volna, hiszen képviselők, a cég felügyelőbizottsági tagjai voltak.

E nyilatkozat azért érdekes, mert a NyírVV Kft. felügyelőbizottságának egyetlen olyan tagja van, aki egyben képviselő is: az MSZP-s Jeszenszki András.

Talán ezért, talán nem, de a szocialisták a témában megrendezett sajtótájékoztatóját nem Jeszenszki és Nagy László önkormányzati képviselők tartották, hanem Csabai Lászlóné, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei MSZP alelnöke és Aranyos Gábor, a szocialisták városi irodavezetője. Az Ezahír.hu kérdésére, hogy miért történt így, Aranyos egyéb elfoglaltságokra hivatkozva mentette ki párttársait.

Újságírói felvetésre, hogy ha tényleg annyira problémásak a közbeszerzések a városban, mint ahogy ők állítják, akkor miért nem lépett fel ellenük a NyírVV felügyelőbizottságában helyet foglaló MSZP-s delegált, Aranyos meglepő választ adott. Egy gazdasági törvényre hivatkozva próbálta mentesíteni a felelősség alól a korábbi és a jelenlegi szocialista felügyelőbizottsági tagot.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy Lövei Csaba sajtótájékoztatóján megjelent Helmeczy László ügyvéd, aki az Összefogás színeiben lett megyei közgyűlési képviselő. A jogász, aki 2014-ben a baloldal országgyűlésiképviselő-jelöltje volt Szabolcs-Szatmár Bereg megye 6. egyéni választókerületében, beszédében a városvezetést ostorozta.

A kérdés csak az, akar-e majd indulni jövő tavasszal, talán éppen Nyíregyházán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában