Helyi közélet

2017.06.20. 13:03

Csütörtöktől teljesen megváltozik a kenyér

Nyíregyháza - Hatályba lépnek a Magyar Élelmiszerkönyv új rendelkezései csütörtökön. Jelentősen megváltozik a felhasznált alapanyagok aránya, a teljes kiőrlésű kenyerek és a rozskenyerek összetétele.

Nyíregyháza - Hatályba lépnek a Magyar Élelmiszerkönyv új rendelkezései csütörtökön. Jelentősen megváltozik a felhasznált alapanyagok aránya, a teljes kiőrlésű kenyerek és a rozskenyerek összetétele.

– Az újítással a fogyasztók egészen biztosan jobb ízű termékekhez juthatnak. És ami a legfontosabb: emiatt nem emelkednek az árak – nyomatékosította a Kelet-Magyarország érdeklődésére Lakatos Tibor, a Magyar Pékszövetség nyíregyházi alelnöke.

Ízlelgetni kell azt is, hogy megszűnik a házi kenyér elnevezés. Helyette a kategóriába tartozó termékeket fehér- vagy búzakenyérként hozzák forgalomba. Ami pedig a rozskenyeret illeti: az eddigi 40 százalékról 60-ra emelik a rozstartalmat. A rozsos kenyérnél (ami nem ugyanaz a rozskenyérrel) 15,1 százalékról 30-ra növelik a rozstartalmat. A teljes kiőrlésű kenyereknél is változik a kritérium: június 22-ét követően kizárólag azokat a termékeket lehet teljes kiőrlésűeknek nevezni, amik 60 százalék, vagy afeletti mértékben teljes kiőrlésű lisztből készülnek. Korábban elegendő volt 5 százalék teljes kiőrlésű lisztből sütött terméket előállítani ahhoz, hogy megfeleljenek a minősítésnek.

A graham kenyérnél minimum 90 százalékban graham lisztet kell használni sütésnél, míg a tönkölykenyérnél 60 százaléknyi tönkölylisztre van szükség csütörtöktől.

– A csomagolt áruknál már decembertől fel kell tüntetni a kenyerek tápértékét, illetve a zsírok, szénhidrátok, fehérje, rost, só 100 gramm késztermékre vonatkozó mennyiségét. Június 22-től ez az előírás a csomagolatlan termékekre is vonatkozik. Sőt, ezeknek az értékeknek kéznél kell lenniük írott formában és az üzletben is. Fontos információ: az új élelmiszerkönyv bevezetéséhez fél éves türelmi időt adott a törvényalkotó korábban, vagyis ez idő alatt felkészülhettek a pékek.

A Magyar Élelmiszerkönyv az egyes élelmiszerekre, illetve az élelmiszerek vagy élelmiszer-összetevők egyes csoportjaira vonatkozó élelmiszer-minőségi, élelmiszer-jelölési és élelmiszer-biztonsági (élelmiszer-higiéniai), valamint az élelmiszerek vizsgálata során alkalmazandó módszerekre vonatkozó, az e törvény végrehajtására kiadott jogszabályokban meghatározott kötelező előírások, valamint irányelvek gyűjteménye.

(2008. XLVI. törvény, 66§.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában