Helyi közélet

2017.06.12. 15:29

Ébren is csönget egy picit

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Városvédő Egyesület az idén is „beköltözik” a villamosba.

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Városvédő Egyesület az idén is „beköltözik” a villamosba.

Júniustól ismét várja látogatóit a nyíregyházi Hősök terén kiállított villamos.

– A Nyíregyházi Városvédő Egyesület azért teszi lehetővé a villamos látogatását, hogy az érdeklődők megismerkedhessenek egy 106 éve, eredetileg is a megyeszékhely számára gyártott járművel, s az utastérben látható kiállítás segítségével bepillantást nyerjenek a közösségi közlekedés helyi történetébe – taglalta lapunk érdeklődésére Hudivók Róbert.

A turisták szolgálatában

A szervezet elnökségi tagja azt is elárulta, miért érdemes a helyieknek és a turistáknak felkeresniük Nyíregyháza történetének eme emlékét.

– A gyerekek – játékos formában – megtapasztalhatják a villamosvezetők komoly fizikai erőkifejtést igénylő munkáját a kormánykeréknek látszó, valójában kézi fékezőkerék tekerésén keresztül. Az alkotó kedvűek kiszínezhetik és emlékbe elvihetik a villamost ábrázoló vonalas rajzot. Az 1911-től 58 éven át közlekedett és 48 éve megszüntetett villamos valamikori utasai pedig az ifjúkorukat idézhetik fel a járművön.

– A nyitvatartással segítjük a turisztikai irodákat a városunkba érkezők informálása révén. A hozzánk látogató hazai és külföldi turisták városnézésük során rácsodálkozhatnak a matuzsálemre, miközben valódi, „fapados” élményeket szerezhetnek, megszólaltathatják a jármű csengőjét, továbbá itt beszerezhetik a városismertető prospektusokat, programajánlókat, térképeket is.

Várják a relikviákat

– Az utastérben a kiállítás mellett az egyesületünk kiadványaiból is válogathatnak a látogatók, a városunkban található nevezetes épületekről, személyekről, eseményekről zsebméretű füzeteket olvashatnak; a 26. füzet címe: A nyíregyházi villamos. Az egyesület továbbra is gyűjti a villamossal kapcsolatos írásokat, rajzokat, képeket és egyéb dokumentumokat, például villamosjegyeket, -bérleteket, utazási igazolványokat; a féltve őrzött relikviákat a helyszínen digitalizáljuk, majd visszaadjuk a tulajdonosoknak – sorolta a városvédő.

Különjáratok is lesznek

– Szeptemberig minden szombaton 10 és 20 óra között, augusztus 7-én, hétfőn, a villamos napján ugyancsak 10 és 20 óra között, augusztus 20-án, vasárnap 10 és 23 óra között, a VIDOR Fesztivál hétköznapjain 15 és 22 óra között, hétvégéin pedig 10 és 20 óra között lesz nyitva az utastér – tájékoztatta lapunkat a „menetrendről” Hudivók Róbert, majd hozzátette: előzetes egyeztetés esetén megoldható a „különjárati” látogatás is.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában