Helyi közélet

2017.07.12. 16:29

Az EU-kártya adu lehet a kezünkben

Nyíregyháza - Ha uniós országba utazunk, érdemes kiváltanunk az EU-kártyát.

Nyíregyháza - Ha uniós országba utazunk, érdemes kiváltanunk az EU-kártyát.

– Az idén nyáron Angliában töltünk egy hetet a családommal. Egyre többet hallok az ingyenesen igényelhető EU-kártyáról. Szeretném tudni, hol lehet kiváltani, milyen szolgáltatást nyújt – fordult lapunkhoz előfizetőnk, Budai Imréné.

Megtudtuk: az Európai Egészségbiztosítási Kártyát a Magyarországon egészségügyi ellátásra jogosultak kérhetik a lakóhely szerint illetékes, megyeszékhely szerinti járási hivatalban személyesen, illetve a kihelyezett ügyfélszolgálati pontokon. A kormányablakoknál benyújtott igényt továbbítják a járási hivatalnak. A postán beérkezett kérelmeknél, ha a tényállás tisztázott s az EU kártya kiadható, az ügyintézési határidő 8 nap. A kiadása térítésmentes, ám ha megrongálódik, elvész vagy ellopják, igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni. Kiskorú esetén csak a szülő járhat el ez ügyben.

Ha EU-s országba utazunk, érdemes kiváltanunk a kártyát, mivel így az ott tartózkodásunk idején az orvosilag szükséges szolgáltatásokat azonos feltételekkel kaphatjuk meg, mint az adott ország biztosított állampolgára. Ha például eltörjük a lábunkat Angliában, s be kell gipszelni, akkor azért annyit kell fi­zetnünk, mint egy helybeli biztosítottnak, vagyis semmit, ám ha egy kezelés odakint költségtérítéses, akkor Magyarországon hiába lenne ingyenes, a pénztárcánkba kell nyúlnunk. Ha már Magyarországon is fennállt egy probléma, csak abban az esetben kezelik, ha az adott külföldi országban vált súlyosabbá.

A kártya 36 hónapig érvényes, kiállításához TAJ-kártya és személyi igazolvány szükséges.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában