Helyi közélet

2017.07.26. 19:58

Biológiai és lelki kapocs anya és gyermeke között

Nyíregyháza - A megyeszékhely belvárosában augusztus 1-jén minden az anyatejről szól majd.

Nyíregyháza - A megyeszékhely belvárosában augusztus 1-jén minden az anyatejről szól majd.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1992-ben nyilvánította augusztus 1-jét az anyatej világnapjává, augusztus első hetét pedig a szoptatás hetévé, melynek idei mottója: „Szoptatás – egy életre nyerhetsz vele”.

Az anyatej összetétele a baba igényeinek megfelelően változik." Deák Andrea

Nem pótolja egy tápszer sem

– Egy újszülött számára a legjobb táplálék az anyatej, melynek összetétele a baba igényeinek megfelelően változik. Könnyen emészthető, véd a fertőzésekkel szemben, segíti az agy fejlődését, de ennél is fontosabb, hogy táplálás közben különleges kötődés alakul ki anya és gyermeke között – mondta el érdeklődésünkre Deák Andrea nyíregyházi védőnő, s hozzátette: a legjobb, ha a babát a születése utáni első órában mellre tesszük – ezt hívják aranyórának.

– A WHO és valamennyi szakmai fórum a csecsemő hat hónapos koráig kizárólag anyatejet javasol, ezen túl azt ajánljuk, hogy másfél–kétéves korig folytassák az anyukák a szoptatást, ugyanis egyetlen tápszer sem rendelkezik az anyatejhez hasonló összetevőkkel.

Az anyatejes táplálás tehát egyedülálló és nélkülözhetetlen. A természet ezen csodáját ünneplik a világ minden táján, így Nyíregyházán is augusztus 1-jén. Jövő hét kedden a Kossuth téren a megyeszékhelyen dolgozó 38 területi védőnő várja azokat az édesanyákat, akiknek módjában áll(t) szoptatni, és természetesen azokat a babákat, gyermekeket is, akik az egészségük alapját kaphatták meg az anyatejes táplálásnak köszönhetően. Természetesen nem feledkeznek meg mindazon családokról sem, akik az egészséges életmódot tartják értékrendjük egyik alappillérének.

Előadások, tanácsadás

A programok 9 órakor kezdődnek: lesz babamasszázs, egy logopédus a beszédfejlődés sajátosságairól mesél, az érdeklődők megismerkedhetnek a csecsemő elsősegélynyújtás alapjaival, újraélesztési tanácsokat kaphatnak, de szóba kerül a gyermekkori balesetek megelőzése is. Mindezek mellett táplálási és védőnői tanácsadás, játékok és rövid zenés műsor várja a városközpontba látogatókat egészen délig.

KM-CsA


Jó a babának, a mamának

A kutatások azt bizonyítják, hogy a szoptatott csecsemők ritkábban és rövidebb ideig betegek, elősegíti a baba megfelelő fejlődését, növeli az IQ-ját, csökkenti az elhízás, a magas vérnyomás, az allergiás betegségek kialakulásának kockázatát. Emellett a szoptatás az anyának is jót tesz, mert csökkenti a mellrák és a csontritkulás kialakulásának kockázatát, illetve javítja énképét, így a szoptató anyák között kevésbé lép fel a szülés utáni depresszió.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában