Helyi közélet

2017.10.27. 11:39

A diákok bepillanthattak a sötétség birodalmába

Nyíregyháza - Egri Csaba 3D-s fotókat készít a látogatóktól elzárt hazai és külföldi barlangokban.

Nyíregyháza - Egri Csaba 3D-s fotókat készít a látogatóktól elzárt hazai és külföldi barlangokban.

Különleges élménnyel térhettek haza az iskolából csütörtökön a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola Vécsey Károly Tagintézményének diákjai, akik rendhagyó, háromdimenziós vetítéssel egybekötött előadáson ismerkedhettek meg Magyarország kristálybarlangjaival. Az izgalmuk tapintható volt, míg átvették a 3D-s szemüvegeiket és elhelyezkedtek.

– Nem is gondolnánk, milyen fantasztikus barlangrendszerek futnak a talpunk alatt a főváros, Aggtelek, Tapolca utcáit róva vagy a Villányi-hegységben barangolva. A több mint 4100 hazai barlang mindegyike védett, s körülbelül ötszáz látogatásához engedély is szükséges, ezért nagyon kevesen ismerik ezeket a lélegzetelállító helyeket.

Elkezdtünk azon gondolkodni, hogyan tudnánk megmutatni minél több embernek ezt a varázslatos kristályvilágot, és arra jutottunk, hogy a háromdimenziós fotók erre a legalkalmasabbak – mondta el érdeklődésünkre Egri Csaba, aki tagja a 3D-barlangifotósokat tömörítő La Salle nemzetközi csoportnak.

A Nagykovácsiban élő, eredetileg középiskolai földrajztanárnak készülő Csaba bejárta hazánk kisebb és nagyobb barlangjainak jó részét, és számos külföldi expedíción vett részt: Olaszországtól Ausztrián keresztül Franciaországig több klasszikus alpesi barlangot járt be, de leereszkedett a déli félteke leg­eldugottabb zugaiba is.

Az utóbbi években fényképezőgép nélkül már nem indul el, és abból is mindjárt kettőt visz magával, hogy háromdimenziós fotók segítségével mutassa be a sötétség birodalmát, amiből a nyíregyházi gyerekek is ízelítőt kaphattak.

KM-CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában