Helyi közélet

2017.10.16. 09:14

Bucinak nevezik el a kenyeret, és így bújnak ki az előírások alól - De ennek vége!

Nyíregyháza - A jövőben nem lehet kreatív névadással kibújni a sütőipari előírások alól – erősítették meg.

Nyíregyháza - A jövőben nem lehet kreatív névadással kibújni a sütőipari előírások alól – erősítették meg.

– A visszaélések megakadályozása érdekében egyértelműbb szabályozást kell kidolgozni a pékárukra – hangzott el a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Magyar Pékszövetség képviselői között a 78. OMÉK-on tartott megbeszélésen, amelyen az albán pékségekkel kapcsolatban a közelmúltban felmerült kérdésekről is egyeztettek.

Minden résztvevő szerint be kell zárni azt a kiskaput, amely alapján a Magyar Élelmiszerkönyvnek nem megfelelő áru kerülhet a polcokra, csak azért, mert az elnevezésük nem szerepel a szabályozott termékek között.

Megtévesztik a fogyasztókat

Mint ismert, a NAK Élelmiszeripari Körkép konferenciáján a Magyar Pékszövetség elnöke, egyben a Kamara Malom- és Sütőipari Osztályának vezetője, Septe József kijelentette: mintegy 500, jellemzően albán pékség működik az országban, amelyek rossz minőségű, előírásoknak nem megfelelő árut állítanak elő, gyakran az adó- és munkáltatói jogszabályok megkerülésével.

– Ezzel nem csak megtévesztik a fogyasztókat, de tisztességtelen piaci magatartásukkal akadályozzák a hazai sütőipar minőségi törekvéseit és a szegmens hazai fejlődését – hangsúlyozta elnökét idézve a Magyar Pékszövetség alelnöke, a nyíregyházi Vela Pékség tulajdonos ügyvezetője. Lakatos Tibor, aki a pékszövetség borsodi és szabolcsi régiójának elnöki tisztét is betölti, elmondta:

– A négyoldalú megbeszélés résztvevői egyetértettek abban, hogy a probléma gyökere a szabályozásból adódó kiskapukban rejlik, ezért szorgalmazták a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak szigorítását. Véleményük szerint nem engedhető meg, hogy tisztességtelen vállalkozások, kiváltképp az albán pékségek azzal bújjanak ki az idén nyáron életbe lépett új beltartalmi és minőségi előírások alól, hogy más néven – például kenyér helyett buciként – forgalmazzák termékeiket. Ezzel pedig nemcsak versenyelőnybe kerülnek, hanem a fogyasztókat is megtévesztik.

A fogyasztói tudatosságért

Az egyeztetésen részt vevő szervezetek ezért a vásárlók még jobb tájékoztatását is szükségesnek tartják. A minőségi péktermékeket készítő magyar sütőipari cégek érdekében a fogyasztói tudatosság emelésére, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv további fejlesztésére és ismertté tételére van szükség, hiszen ez a kettő kiemelt sarokköve a Kormány nemrég elfogadott 20 pontos akciótervének is – összegezte a megbeszélésen elhangzottakat Lakatos Tibor.

Adományoznak a pékek

A svájci székhelyű Pékek Világszövetsége 2001-es kongresszusán döntött úgy, hogy október 16. legyen a kenyér világnapja. A világnap célja, hogy hangsúlyozza a kenyérnek, ennek a létfontosságú ásványi anyagokat tartalmazó, fontos energiaforrásnak a jelentőségét. A világnapot már közel 30 ország ünnepli elsősorban karitatív jelleggel, mivel ezen a napon a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat. 2004 óta Magyarországon is megünneplik kisebb-nagyobb rendezvényekkel.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában