Helyi közélet

2017.10.24. 16:13

Elindult az almakampány

Szabolcs-Szatmár-Bereg - „Merre tovább szabolcsi alma?” címmel workshop-ot is rendeznek majd az ágazat helyzetéről.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - „Merre tovább szabolcsi alma?” címmel workshop-ot is rendeznek majd az ágazat helyzetéről.

Az elmúlt év kedvező tapasztalatai alapján második alkalommal szervez almafogyasztást ösztönző kampányt közösen az Agrármarketing Centrum (AMC), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Földművelésügyi Minisztérium (FM). A „Harapjon rá – alma és holnap” szlogent hirdető akció során november 18-áig öt kiskereskedelmi áruházlánc vásárlói kóstolhatják meg a friss és ízletes hazai gyümölcsöt. Ezt követően sporteseményeken, workshop keretében és az óvodásoknak szóló mikulásünnepségeken és nyugdíjas napokon folytatódik a promóció.

A most induló almafogyasztást ösztönző kampány sajtótájékoztatóján Daróczi László, az AMC ügyvezetője arról beszélt, hogy november 18-áig több kereskedelmi áruházlánc fővárosi és vidéki üzletében kóstolhatnak és vásárolhatnak kiváló minőségű almát a fogyasztók. Hozzátette: az AMC az idén a FruitVeb Zöldség-Gyümölcs Terméktanáccsal együttműködésben a gyermekekhez is szeretnék eljuttatni az almakampány üzenetét, így közel ezer mikuláscsomagot is összeállítanak az óvodásoknak, amelybe alma is kerül. Az ügyvezető beszélt arról is, hogy a közeljövőben szabolcsi almatermesztőkkel és szakemberekkel „Merre tovább szabolcsi alma?” néven workshop-ot rendeznek az ágazat helyzetéről.

Lenagyobb mennyiségben

Feldman Zsolt agárgazdaságért felelő helyettes államtitkár hangsúlyozta: hazánkban a gyümölcsök közül legnagyobb mennyiségben (520–530 ezer kilogramm) alma terem. Egy magyar ember átlagosan 15–18 kilogramm almát fogyaszt évente, ennek mértékét szeretnék a kampánnyal növelni. A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy ma több mint félmillió gyermek, közel kétezer iskolában az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-program keretében naponta kap almát.

Mártonffy Béla, a NAK országos kertészeti osztályának vezetője kiemelte: Magyarország legnagyobb almatermesztő térsége Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, de Zalában is jelentős termőterületek vannak. Az idén almából Magyarországon közepes termés várható, mivel országunkat megkímélte az Európa-szerte pusztító tavaszi fagykár. A termés kb. 10-15 százalékát értékesítik külföldön. A nemzetközi helyzetnek is köszönhetően az idén a megszokottnál magasabb az alma felvásárlási ára. A léalmánál 45-50 forint kilója, míg az étkezési alma ára kilónként 100 forint felett van. A szakember szerint az almapromóció jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy országunkban stabilizálódjon és erősödjön az almatermesztés.

Túlsúlyban a Jonatán

Magyarország almatermesztése európai szinten nem elhanyagolható volumenű. A világon megtermő minden száz almából kettő-három (ami évente mintegy félmillió tonnára rúg) hazánkban érik. Környezeti adottságaink lehetővé teszik ugyanis, hogy a legjobb ízű, és küllemében is tetszetős alma teremjen Magyarországon. Az étkezési alma mellett a világ talán legjobb almalé-sűrítményét is hazánkban készítik, ami leginkább a Jonatán fajta túlsúlyának köszönhető.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában