Helyi közélet

2017.10.02. 13:48

Szívügyének tekinti a hívét

Nyíregyháza - Várják a véradásra a jelentkezőket minden munkanapon a vérellátó szolgálatnál.

Nyíregyháza - Várják a véradásra a jelentkezőket minden munkanapon a vérellátó szolgálatnál.

Nyíregyháza. A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán is tárt karokkal várták a véradókat. A donorokat között volt Juhász Imre újfehértói római katolikus plébános, lapunk hűséges előfizetője.

– Volt hívem közelgő szívműtétje miatt vállalkoztam a véradásra – árulta el készségesen, majd hozzáfűzte: – Egyébként is lennék donor, de a konkrét, célirányos vállalásommal bízom abban, hogy sikeres lesz a beavatkozás. Most kapóra jött, hogy „házhoz jöttek” a kihelyezett véradáson. Elmondták, hogy nem csak az ő vércsoportjához hasonlót fogadnak el, bárkit szívesen látnak, aki megfelel a kritériumoknak.

Az Országos Vérellátó Szolgálat megújított honlapján szerepel, hogy pontosan mikor és hol lehet vért adni, és mindenki megkeresheti a lakóhelyéhez legközelebb eső helyszínt. Minden nagykorú, 50 kilogrammnál súlyosabb és 60 évnél, rendszeres véradó esetében 65 évnél fiatalabb ember adhat vért. Mivel egyre nehezebb új donorokat találni, ősztől a véradást népszerűsítő kampányt kezdtek a középiskolák végzős osztályaiban.

A leggyakoribb vércsoport az A pozitív, a legritkább pedig az AB negatív. Ugyanakkor a vércsoportok lakosságon belüli megoszlása, egybeesik a vérigénnyel, így a ritka vércsoport csak igen rendkívüli esetben jelent problémát.

KM–LTL

Várják a donorkat

Nyíregyházi Területi Vérellátó

4400 Nyíregyháza, Szent István út 68.

Tel.: 42/461-169

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában