Helyi közélet

2017.11.03. 14:24

Helikopter, terepjáró, radar a fejlesztési listán

Nyíregyháza - A „Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program” koncepciója a haderő jóformán minden szakterületét érinti, így valamennyi haderőnemet és fegyvernemet, valamint szakcsapatot magában foglalja – szögezi le a honvédelmi miniszter.

Nyíregyháza - A „Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program” koncepciója a haderő jóformán minden szakterületét érinti, így valamennyi haderőnemet és fegyvernemet, valamint szakcsapatot magában foglalja – szögezi le a honvédelmi miniszter.

Csak néhány példát említve: a technikai fejlesztések közül az elavult Jak-52-es kiképző repülőgépeink helyett új, korszerű, Zlin típusú gyakorló, felderítő repülőgépeket szereztünk be.

Az egyéni felszerelést is

Közel kétszáz terepjáró gépkocsi és számos speciális gépjármű beszerzése történt meg, és a járműbeszerzéseknek ezzel koránt sincs vége. Nemrég kezdődött meg a HM Currus Zrt. és az IKARUS közös fejlesztésében megvalósult speciális autóbuszok gyártása a honvédség részére, ami a hazai védelmi ipar fejlesztésében és bővítésében is fontos lépcsőfok.

Megkezdődött a katonák egyéni felszerelésének, ruházatának megújítása is: az ugyancsak hazai fejlesztésű és gyártású új hadi gyakorló egyenruhákkal és az új eszközökkel történő ellátás folyamatosan zajlik. Nagyjavításon estek át a Mi-17-es szállító helikopterek, a Mi-24-es harci helikopterek üzemidejét pedig meghosszabbítjuk, de nem mondtunk le az új vagy újszerű, modern helikopterek beszerzéséről sem.

A közeljövőben megkezdődik a Magyar Honvédség légi szállítóképességének és kapacitásának régóta esedékes modernizálása és bővítése, ami nemcsak az esetleges katonai műveletek, missziós feladatok, konfliktusok, hanem katasztrófavédelmi helyzetek, vagy például a polgári segítségnyújtás miatt is szükséges.

Kiemelt feladat a tüzér- és páncéltörő tüzérképességek korszerűsítése is. Modern radarok beszerzése, illetve a légvédelmi rakétaegységek megújítása szintén időszerű, hogy azok hatékonyan egészíthessék ki az ország légterét védő Gripen vadászgépeink képességeit.

– Szintén továbbfejlesztettük a Magyar Honvédség különleges műveleti képességét, amely számos elismerést váltott már ki szövetségeseink részéről. Az új típusú kihívásoknak megfelelően kiemelt figyelmet fordítunk a hibrid hadviselés keretén belül a kibervédelemre: olyan eszközök beszerzése és alegységek létrehozása a cél, amelyek kezelni tudják a kibertérből érkező támadásokat – tekint a jövőbe is a tárcavezető.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában