Helyi közélet

2017.11.16. 18:44

Kiváló pedagógusok voltak

Nyíregyháza - Száznál is több egykori tanító már-már homályba vesző életútját, tevékenységét mutatják be az új kötetben.

Nyíregyháza - Száznál is több egykori tanító már-már homályba vesző életútját, tevékenységét mutatják be az új kötetben.

„Az emlékezés értéket ment” – ez a mottója a 20 esztendeje működő Karácsony Sándor Pedagógiai Egyesületnek (KSPE). A civil szervezet elnöke, Fülöp Mihály a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Árpád-termében mutatta be a közelmúltban a Pedagógusok arcképcsarnoka 16. kötetét, amelyben számos megyénkbeli pedagógus portréjával találkozhat az olvasó.

– A kiadványsorozat legújabb kötetébe 101 arcképvázlat került 102 társadalmi munkában alkotó szerző tollából, így már 1859 egykori kiváló pedagógus emlékét őrzi a „pedagógus panteon”. A 440 oldalas könyv emléket állít a száz éve született Szabó Magda Kossuth-díjas írónőnek, aki tanárként is maradandót alkotott – mesélte a Pedagógusok arcképcsarnoka új kötetét lapunk figyelmébe ajánló Raffay Zoltánné, a KSPE elnökségi tagja.

– Mindenki életében volt olyan mesterként tisztelhető pedagógus, aki életre szóló nyomot hagyott a lelkében. Az ő nevük, emlékük tovább éltetése köszönhető mindazoknak, akik írásaikban megidézik az egykori tanítók már-már homályba vesző életútját, tevékenységét.

Példaképek idősnek, fiatalnak

– Fájó emlékezet, pedagógiai tiszteletadás, tudományos méltatás. Mindez fellelhető az arcképcsarnokban, amelynek célja a kezdetek óta változatlan: emlékeket ápolni, sokat megtudni az egyénről és arról a világról, amelyben élt. A legkisebbeket nevelő óvodapedagógusok, a tanítók, tanárok, a felsőoktatásban alkotók, az oktatásszervezésben résztvevők pályaképét felvázoló arcképvázlatok a 20. század oktatáspolitikájának jellemzőit is bemutatják. Életpályájuk tükrözi hivatásszeretetüket, a felnövekvő nemzedék iránti felelősségüket. Múltunk öröksége kihat jelenünkre, példájuk segítheti a jövő generáció nevelését, építheti az ifjúság jellemét, erőt és módszertani megerősítést adhat a nevelési-oktatási intézményekben jelenleg dolgozóknak – fogalmazott Kálmán Antalné, a KSPE-elnökhelyettese.

KM-PI


Megyénk büszkeségei

A Pedagógusok arcképcsarnoka 16. kötetében számos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei pedagógusról is olvashatunk: dr. Andrási Tibor (Nyíregyháza), dr. Hankó Zoltán (Tiszavasvári), Iski Károly (Gávavencsellő), dr. Liki Imre (Nyíregyháza), Oláh Gábor (Nyíregyháza), dr. Szabó Gyula (Nyíregyháza), Tatos István (Nyíregyháza), Varga Gyuláné (Nyíregyháza), Vass Andrásné (Nyírbátor), Vass Lajos (Demecser).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában