Helyi közélet

2017.12.21. 17:12

Itt a tél, a túlélésük a tét

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A szezon hetekkel ezelőtt elkezdődött, de még nem késő belevágni a madáretetésbe.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A szezon hetekkel ezelőtt elkezdődött, de még nem késő belevágni a madáretetésbe.

Az ősszel megfogyatkozó élelem sok madárfajt hosszabb-rövidebb út megtételére sarkall, azonban számos madár akad, amely a telet is hazánkban tölti. Ezek közül ismertebbek a cinegefélék, az őszapó, a fekete rigó, a házi és a mezei veréb, a tengelic, a szajkó, a harkályfélék többsége. Vannak olyan költő madaraink is, amelyek részben nálunk maradnak, részben tőlünk délebbre vonulnak, de északabbról, illetve a hegyvidékről érkező fajtársaik is itt töltik a telet. Egyes fajok csak télen láthatók vidékünkön, például a süvöltő, a fenyőrigó és a csont­tollú.

Télen a kiszáradás legalább akkora probléma, mint nyáron." Szigetvári Csaba

Nyáron inkább ártalmas

Télen kevesebb táplálék áll rendelkezésükre, ráadásul sokkal rövidebbek a táplálékszerzésre alkalmas világos órák. A hideg miatt a hőveszteség is jelentős, így ezeknek az időszakoknak az átvészelése rengeteg energiát igényel, ami miatt tartalékaikat gyorsan és hatékonyan kell pótolni. A téli etetéssel hozzájárulhatunk sok itt telelő madár túléléséhez, és akár oda is szoktathatjuk őket lakóhelyünkhöz, hogy a költési időszakot is ott töltsék, kukacpusztítással meghálálva a jótéteményt.

A madáretetésnek is vannak alapszabályai, amelyeket fontos betartani, nehogy több kárt okozunk, mint hasznot!

– Hazai viszonyok között csak télen van jelentősége az etetésnek. Amikor tartósan nulla fok alatt van a hőmérséklet, és hótakaró borít mindent, kiemelten fontos – válaszolta dr. Szigetvári Csaba arra a kérdésre, hogy mikor érdemes etetni.

Zsiradék, mag, gyümölcs

– Télen az olajban, zsírban és könnyen felvehető, természetes szénhidrátokban gazdag tápanyagokra van az átlagosnál nagyobb szükségük a madaraknak. A tavaszi-nyári időszakban főként rovarokat, kukacokat fogyasztó fajok csak ilyenkor állnak át a növényi kosztra. A legalapvetőbb téli madáreleség a napraforgómag, kizárólag nyers – nem sózott, nem pörkölt – és lehetőség szerint kisebb szemű, vékonyabb héjú formában.

– Kiegészíthetjük egyéb magokkal (például köles, lenmag, hajdina, kender, mák), a szemestakarmányt viszont csak kevés faj fogyasztja. Adhatunk tört diót, mogyorót és egyéb olajos magvakat, s fontos téli madártáplálék az állati zsiradék, ugyancsak sózatlan, füstöletlen formában.

– Rakhatunk ki megvágott almát vagy almacsutkát, aszalt gyümölcsöt, de az is segítség, ha húsos bogyótermésű fákat, cserjéket – galagonya, madárberkenye, madárbirs, csipkebogyó – telepítünk – sorolta az E-misszió Egyesület elnöke, majd kitért arra is, mivel nem szabad próbálkoznunk. – Nagyon fontos, hogy ne adjunk kelt tésztaféléket – ezek a kis énekesmadarak esetében halált okozhatnak.

Fontos a folyamatosság

– Különösen fontos, hogy a fagyos időben mindig találjanak élelmet a madarak a megszokott helyen. Ha több napra elutazunk, kérjük meg a szomszédokat, vagy helyezzünk ki több napig tartó eleséget!

– Az etető madarai alacsony víztartalmú magvakat fogyasztanak, s az egyre szárazabb teleken, amikor a fagyok miatt nem könnyű vízhez jutni, a kiszáradás legalább akkora probléma, mint a júliusi kánikulában. Már az is nagy könnyebbség nekik, ha legalább néhány órán keresztül hozzáférhetnek a vízhez, ezért elegendő, ha naponta egy–két alkalommal kiszedjük az itatóból a jeget, és a helyére langyos – de nem meleg – csapvizet töltünk – zárta tanácsai sorát a természet- és környezetvédelmi szakember.

- KM-HP -


Hogyan helyezzük el?

– A legjobb etetők egyszerre sokféle és sok madárnak helyet adnak, figyelembe véve, hogy némelyek csak csipegetve, mások függeszkedve is tudnak táplálkozni, továbbá hogy az erősek hajlamosak elüldözni a gyengébbeket. Ha van rá lehetőség, többféle etetőtípust helyezzünk ki! Nem csak kertes házban, egy panelépület erkélyén is sikeresen etethetünk. Az elhelyezésnél a legfontosabb szempont, hogy a macskák ne tudják elérni; nem árt, ha kissé távolabb sűrű bokrok, örökzöldek, fák találhatók, veszélyes viszont, ha a közelben nagyobb, tükröző üvegfelületek vannak – tudtuk meg Szigetvári Csabától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában