Helyi közélet

2017.12.06. 09:35

Leszámolnak a legendákkal

Nyíregyháza - Egy társasjáték megalkotásával emlékezett meg a reformáció ötszázadik évfordulójáról egy nyíregyházi házaspár.

Nyíregyháza - Egy társasjáték megalkotásával emlékezett meg a reformáció ötszázadik évfordulójáról egy nyíregyházi házaspár.

A lassan mögöttünk hagyott esztendő világszerte, így megyénkben is a reformáció ötszázadik évfordulójának jegyében telt: egymást érték a rendezvények, emléktábla-avatások, konferenciák. Egy nyíregyházi – egészen pontosan nyírszőlősi – házaspár rendhagyó módját választotta a megemlékezésnek: társasjátékot készítettek, amely Luther Márton életéről szól.

Családi összefogás

– Az volt a célunk, hogy egy mai kor igényeinek megfelelő játékot készítsünk, amely egyaránt szórakoztató a gyerekeknek és a felnőtteknek, és a családi szórakozás mellett tan­órákon is használható – idézte fel a munka kezdetét Bence Domonkos, aki korábbi ötletei révén már kapcsolatban állt egy társasjáték-kiadóval.

– A Luther-játék ötlete az egyik sógoromtól származik, a márkanév, a Ninirc Games egy szatmári népi gyermekjátékot idéz – az ötletet a Panyoláról származó apósomtól kaptuk –, s a megvalósítás is a családi összefogásnak köszönhető. A 220 kártya rajzait az unokatestvérem, Bence Áron készítette, akit egyéni stílusa miatt kértünk fel, de evangélikus lelkészként a téma is közel áll hozzá – folytatta a termék dizájnere.

– Szempont volt, hogy egy játék beleférjen 30–40 percbe, azaz egy tanóra idejébe, hogy többen is tudják játszani, s a tíz év fölötti korosztályt céloztuk meg. Fontos, hogy a játék nem kikérdez, nem jelent stresszhelyzetet, előzetes tudás nélkül is bele lehet vágni.

– A feleségem, Bencéné Horváth Noémi hittantanárként sokat foglalkozik gyerekekkel, az ő javaslatainak köszönhető, hogy a végeredmény nem egy túlbonyolított stratégiai játék lett. Rengeteg tesztjátékot is játszottunk; először a barátainkkal, majd szélesebb körben kerestünk segítséget. Eleinte előfordult, hogy kevés játékos mellett is másfél óráig tartott egy menet, de a tesztelésnek köszönhetően végül sikerült elérnünk a kitűzött célokat – tudtuk meg a fejlesztés folyamatáról.

Történelmi hitelesség

„Ki volt Luther Márton: vidám egyetemi diák, kötelességtudó szerzetes, szókimondó egyházkritikus, álruhás számkivetett, sörkedvelő családapa vagy esetleg mindez egyszerre?” – így szól az ajánló a játék dobozán.

– A történelmi hitelesség fölött dr. Csepregi Zoltán, az Evangélikus Hittudományi Egyetem professzora, Luther-­kutató őrködött. Segítségével kizártuk a legendákat, például azt, hogy Luther kiszögezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. A hitelesség mégsem megy az érdekesség rovására, még gyakorló lelkészek is tanulnak belőle új dolgokat.

Bár a készítők evangélikusok, a végeredmény nem felekezetspecifikus: a játékot református gyülekezetek, hittantanárok is vásárolják.

– A játék a tervezettnél kicsit később, tavaly karácsonykor jelent meg; a fogadtatása várakozáson felüli volt, mostanra már a második kiadás is félig elfogyott – bebizonyosodott, hogy nemcsak szórakozásra, hanem oktatási segédanyagként is kelendő. Jól szerepelt a Játékos Ember Magazinja című társasjáték-szakújság tesztjén is az információtartalma miatt.

Siker Németországban

– Egy másik sógorom a feleségével Németországban él, s nemcsak felvetették, hogy ott is érdemes lenne piacra dobni a játékot, hanem le is fordították. A reformáció hazájában persze nagyobb a választék hasonló témájú társasjátékokból, mégsem vallottunk szégyent: a Közép-németországi Evangélikus Egyház tesztjén a miénket értékelték a legjobbra, s az emlékév legnagyobb ünnepén, a több mint 800 ezer látogatót ­fogadó Kirchentagon ­mutattuk be – számolt be a fogadtatásról Bence Domonkos, aki a sikeren felbuzdulva további terveket dédelget: legközelebb a videojátékok egy válfaját szeretné a számítógépről társasjátékba átültetni.

Izgalmas játékmenet

A Luther-kártyajátékban a résztvevők írnokokat személyesítenek meg, akiknek az a céljuk, hogy minél hitelesebben „lejegyezzék” a reformátor életének egyes fejezeteit. Miközben a történeteiket bővítik, arra is figyelniük kell, nehogy a vetélytársaik ­különféle trükkökkel – ezek akciókártyák formájában színesítik a játékot – meghamisítsák vagy lerövidítsék a leírtakat.

KM-HP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában