Helyi közélet

2018.01.22. 10:34

Különleges módon álmodták filmvászonra Kölcsey versét

Három évig tartja műsorán a Himnuszfilmet a közszolgálati televízió.

Három évig tartja műsorán a Himnuszfilmet a közszolgálati televízió.

A Kölcsey Társaságnak köszönhetően készült már Kölcsey Ferenc Himnuszáról festmény, gobelin, szoborcsoport, s 2014-ben, az akkor 25 esztendős szervezet egy Kölcsey-film elkészítésével bízta meg a Duna Televízióban és egyéb ismeretterjesztő filmekben már bizonyított filmrendezőt, Kántor Istvánt.

Az alkotó keze

– Amennyire életem legjelentősebb felkérésének éreztem a megbízást, ugyanannyira tartottam is tőle, hiszen mé­giscsak nemzeti imádságunkhoz kellett „hozzányúlnom” és eddig nem látott formában vászonra álmodnom – mondta el az alkotó. – A vászon szó elindított bennünk egy ötletet, hiszen a mi alkotásunkkal párhuzamosan Kerekes Elek Győző nyíregyházi festőművész egy triptichon, vagyis egy három táblaképből álló Himnusz-kompozíció megfestéséhez látott hozzá ezzel egy időben. Belátogattunk hozzá a műterembe, hogy ne csak a művészről, de az alkotás folyamatáról is forgatni tudjunk. Mivel a filmművészet jelentős mértékben az illúzióra épít, Szabó Tibor grafikusművész Kölcsey verselő kezét idézte meg a sajátjával a vásznon.

– Először is vizuálisan állt bennem össze a rendezői koncepció, de még mindig ott volt a kérdés, hogyan töltsük meg a filmet narratív tartalommal.

Komoly művészek segítettek

– Az meg se fordult a fejünkben, hogy egy új Himnusz-értelmezésbe fogjunk, hiszen a téma kiváló szakemberei ezt már többen is megtették. Végül megpróbáltuk körüljárni a műfajt magát, s az 1800-as évek első két évtizedének a hazai történelmi hátterét is igyekeztünk megmutatni.

– A munkában nagy segítségemre volt két professzor: Csorba Sándor és Jánosi Zoltán, s nem volt kérdést: a verset Csikos Sándor színművésznek kell elszavalni, ahogy Szatmárcsekén is minden évben megteszi. Óriási megtiszteltetés volt a Debreceni Csokonai Színház igazgatójának, s Ráckevei Anna színművésznek a közreműködése.

A művet a közszolgálati televízió három évig folyamatosan műsorára tűzi, legutóbb szombaton az M5-ös csatornán volt látható.

KM-MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában