Helyi közélet

2018.02.10. 19:04

12 film, amit imádtunk 2017-ben

Bár a 2018-as mozidömping már javában tart, most csokorba szedtük, mely filmeket imádtuk a legjobban a 2017-es évből. Mivel jobbnál jobb alkotások kerültek a mozik vásznaira, különösen nehéz dolgunk volt a legerősebb 12-t összegyűjteni. Jó szórakozást!

Bár a 2018-as mozidömping már javában tart, most csokorba szedtük, mely filmeket imádtuk a legjobban a 2017-es évből. Mivel jobbnál jobb alkotások kerültek a mozik vásznaira, különösen nehéz dolgunk volt a legerősebb 12-t összegyűjteni. Jó szórakozást!

12. Dunkirk

Rendező: Christopher Nolan

Szereplők: Tom Hardy, Cillian Murphy, Harry Styles, James D Arcy

A történet: 1940 májusának végén a diadalmasan előretörő német hadsereg bevonult Belgiumba, és a franciaországi Dunkerque közelében a tengerhez szorította a brit és francia katonákat. A legfeljebb 5 kilométeres szakaszon a szövetségesek több mint 300 000 embere szorult össze, és nem volt merre menekülniük.Az angol flottának különleges és váratlan akcióval, hatalmas veszteségek árán mégis sikerült véghezvinni a mentőakciót - és sikerrel juttatta ki a frontvonalból a szabad világ utolsó hadseregét.

A filmről: Christopher Nolan rendező úgy tűnik tanult korábbi a hibáiból, és ez alkalommal "elveszett lelkek" bemutatása helyett (mellyel egyszerűen képtelen mit kezdeni) most inkább arra koncentrált, ami az igazi erőssége: a zsigeri hangulatkeltés. Bár a Dunkirk-nek története nincs nagyon, ez közel sem jelenti azt hogy egy rossz film. Sőt! A Dunkirk inkább egy nagyon részletes állókép, mely baljós, feszültségkeltő atmoszférájával az első perctől az utolsóig izgalomban tudja tartani a nézőket. Egy biztos, nem sok rendező büszkélkedhet azzal, hogy a háború borzalmait ennyire eredeti, de mégis profi módon képes bemutatni.

11. Thor: Ragnarök

Rendező: Taika Waititi

Szereplők: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Cate Blanchett, Mark Ruffalo

A történet: Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!

A filmről: Kiábrándult Marvel-nézőként a franchise legújabb darabja úgy esett, mint egy falat kenyér. Taika Waititi rendező félredobta az univerzum rongyosra használt kliséit, és kisujjból a széria legszórakoztatóbb darabját tette le az asztalra. A Thor: Ragnarök kellően humoros, váratlan, és egy utánozhatatlan hangulattal bír, mely nem csak az év legnagyobb meglepetésévé emeli, de gondoskodik arról, hogy többszöri újranézésre is tartogasson újdonságokat.

10. Hadd csináljak mártírt belőled (Let Me Make You a Martyr)

Rendezők: Corey Asraf, John Swab

Szereplők: Marilyn Manson, Mark Boone Junior, Sam Quartin

A történet: Egy fiatalember hosszú, börtönben töltött idő után visszatér a szülővárosába. Mostohatestvérével elhatározzák, hogy a borzasztó gyerekkori emlékeik miatt bosszút állnak nevelőapjukon, aki viszont megneszeli tervüket, és a leghidegvérűbb emberét állítja rájuk.

A filmről: Bár hazánkba nem jutott el, kár lenne megfeledkezni a rendezőpáros első egészestés mozijáról, mely a bosszúfilmek zsánerét egészen új alapokra helyezi. A Let Me Make You a Martyr nem egy könnyű alkotás, sőt, némely ponton zsigerekig hatolóan lehangoló atmoszférájú. Ahogy telik az idő, a lassú folyású film egyre mélyebbre és mélyebbre gázol a mocsokban, ám különös karakterei egy pillanatra se engedik el a nézőt. Méltatlanul hanyagolt mű ez, a hírhedt rock zenész, Marilyn Manson kiváló alakításával. Ilyet még nem láttunk.

9. Élet (Life)

Rendező: Daniel Espinosa

Szereplők: Rebecca Ferguson, Ryan Reynolds, Jake Gyllenhaal

A történet: Egy űrhajóscsapat az élet jeleire talál a Marson, és az idegen életformát egy tárolóedényben magukkal viszik. Ám amire a legénység nem számít, hogy mi történik akkor, ha egy eddig ismeretlen, látszólag felettébb intelligens organizmus elszabadul egy űrhajóban.

A filmről: Az Élet tagadhatatlanul az 1979-ben készült klasszikus, az Alien (A nyolcadik utas: a Halál) nyomdokain lépked, mind atmoszférájában, mint történetében sok közös vonást fedezhetünk fel. Ám ez lenne a sikerének titka? Aligha. Daniel Espinosa rendezése úgy játszik a néző idegeivel, hogy közben akaratlanul is felmerül bennünk a gondolat: hasonló akár a valóságban is megtörténhetne. És ettől lesz egy horror velejéig ijesztő.

8. Logan

Rendező: James Mangold

Szereplők: Hugh Jackman, Dafne Keen, Patrick Stewart

A történet: A nem túl távoli jövőben, 2024-ben az X-Men odaveszett. Logan megöregedett, az öngyógyító képessége sem a régi, és nem csak a betegségével küzdő Xavier professzort, hanem egy veszélyes képességgel bíró kislányt is biztonságba kell juttatnia.

A filmről: A Logan legnagyobb erénye, hogy ugyan az X-men franchise része, önálló filmként is megállja a helyét. Mi tagadás, talán a legkiválóbb képregényfilm, amit az évtizedben láttunk. A Logan brutális, őszinte és kimondottan komoly hangvételű, hiszen a címadó karakter legfőbb ellensége ez alkalommal (és egyben utoljára) saját maga.

7. Barry Seal: A beszállító (American Made)

Rendező: Doug Liman

Szereplők: Tom Cruise, Domhnall Gleeson, Sarah Wright

A történet: Barry Seal amerikai pilóta volt, aki a Pablo Escobar-féle Medellín kartell szállítója lett, és fegyvert és drogot csempészett a repülőin, majd váratlanul beszervezte a CIA, és az amerikai történelem egyik legnagyobb titkos akcióját hajtotta végre.

A filmről: A 2014-es Holnap Határán-ból (Edge of Tomorrow) megtudhattuk, mennyire jól működik együtt Doug Liman rendező és Tom Cruise, ez pedig Barry Seal életrajzi filmjénél sem történt másképp. A rendező egy kiváló gengszerfilmet tett le az asztalra, sok-sok izgalommal és akcióval megspékelve, Tom Cruise pedig látványosan imádja a rosszfiú szerepét. Adjanak neki több ilyet!

6. Széttörve (Split)

Rendező: M. Night Shyamalan

Szereplők: James McAvoy, Anya Taylor-Joy

A történet: Noha Kevin már feltárt 23 személyiséget pszichiáterének, Dr. Fletchernek, még van egy rejtett személyisége, amely felbukkan, és dominálja a többit. Miután elrabol három tinédzser lányt, köztük az önfejű és eszes Caseyt, Kevinben kitör a harc a túlélésért a többi személyiségével – és a körülötte lévőkkel – miközben elkezdnek leomlani benne a különböző énjeit elválasztó falak…

A filmről: Az utóbbi bő tíz évben sokan gúnyolták a rendezőt kimondhatatlan neve miatt, na és persze amiért 2004 óra többnyire középszerű (vagy egyenesen rossz) filmekkel ajándékozta meg a nézőközönséget. Jó hírünk van, hiszen már csak az előbbi miatt cikizhetik Shyamalan urat. A Széttörve a Hatodik érzék és a Sebezhetetlen színvonalát idézi, egyenesen kiváló darab lett. Nem is tagadhatjuk, ehhez James McAvoy színészi kvalitásai is rengeteget hozzátettek.

5. Arany (Gold)

Rendező: Stephen Gaghan

Szereplők: Matthew McConaughey, Edgar Ramirez, Bryce Dallas Howard

A történet: Kenny Wells feltesz mindent egy lapra, és egy vállalkozó szellemű geológussal, Michael Acostával együtt nekivág a fülledt indonéziai dzsungelnek, ahol egy elképesztően gazdag arany lelőhelyre bukkannak. A leletnek gyorsan híre megy, a vállalat részvényeit szétkapkodják, a két szerencselovag pedig egyik napról a másikra a Wall Street csúcsán találja magát. De a hirtelen jött sikerre hamar felfigyelnek, köztük az indonéziai kormány és az FBI is.

A filmről: Matthew McConaughey-t a True Detective című sorozat óta imádjuk, szokásához híven ez alkalommal (egy pocakos aranykutató szerepében) is brillírozott. Persze nem csak az ő érdeme, hogy az Arany kiemelkedően jó lett. Az utóbbi pár évben egy új zsánerré nőtték ki magukat azok a filmek, melyekben a főszereplő észvesztően meggazdagodik, a siker után pedig sorjában kezd összedőlni minden, amit csak felépített (például A Wall Street farkasa, Pain & Gain, Haverok fegyverben). A Gold is ezt a „műfajt” gazdagítja, ám más megközelítésből teszi ezt, hiszen a főszereplővel a legutolsó pillanatig tudunk azonosulni. A mű emellett kifejezetten humoros, végig leköti a nézőjét és nagyobb csavarokkal operál. Azt említettük már hogy igaz történetről van szó?

4. A Viszkis

Rendező: Antal Nimród

Szereplők: Szalay Bence, Schneider Zoltán, Móga Piroska

A történet: Ambrus Attila új élete nehezebbnek bizonyul, mint a régi. Egy hokicsapat kapusa és szertárosa lesz, de továbbra sincs pénze, se barátnője... míg rá nem jön, miben jó igazán. Vakmerő, gyors és alapos. Egymás után fosztja ki a postákat, bankokat, utazási irodákat. Egyre nagyobbakat kaszál, egyre éhesebb a sikerre, egyre többet akar magának, és új szerelmének. De az utolsó balhéja kudarcba fullad, és végül a régóta nyomában lihegő makacs nyomozó kezei közé kerül, aki kíméletlenül szembesíti őt a tetteivel. Kettejük játszmája azonban korántsem zárul le a Viszkis elfogásával...

A filmről: Antal Nimródot mi is a magyar filmgyártás nagyjai közé soroljuk, ezért sem lepődtünk meg azon, hogy a Viszkis hibátlanul beváltotta a címszereplő élettörténetében rejlő ígéretet. Mi több, szerintünk az évtized legszórakoztatóbb magyar akciófilmje lett. Persze nem csak az akció elsőrangú: a kidolgozott, érdekes karakterek, a dialógusok, az operatőri munka és a zenék összhangja mind-mind profizmusról árulkodnak. A Viszkis Hollywood-i mércével is bőven megállja a helyét, de ennek ellenére nem fél magyarnak lenni. Szerintünk ettől is olyan kiváló.

[related-post post_id="3691497"]

3. Baby Driver

Rendező: Edgar Wright

Szereplők: Ansel Elgort, Lily James, Kevin Spacey, Jamie Foxx

A történet: Bébinek van egy-két titka. Hallgatag, odavan a jó zenéért, és fiúi szeretettel gondoskodik egy süketnéma bácsiról. De ha Doki hívja, akkor beül egy autóba, maxra tolja a zenét, és bankot rabol – pontosabban más bankrablók menekülését intézi, füstölgő gumival, csikorgó fékkel és halálos nyugalommal: senki nem vezet olyan őrült tempóban és olyan eszeveszett lazán, mint ő. Ha autóba ül, utolérhetetlen és megfoghatatlan. Doki ezért imádja: bár minden bevetésre új bandát szervez, Bébihez ragaszkodik – akár akarja a srác, akár nem.

A filmről: Ha csak egy videoklipet néznél meg 2017-ből, ez legyen az. Az csak ráadás, hogy a Baby Driver egészestés filmként is tökéletes kikapcsolódást nyújt. Edgar Wright (Haláli hullák hajnala) eddigi életműve alapján már tanúbizonyságott tett arról, hogy szórakoztató filmeket gyártani nagyon is az ő asztala, és ez most sem alakult másként. Talán azt is kijelenthetjük, hogy a Baby Driver tizedjére sem lesz unalmas, hiszen olyan, mint egy jól megkomponált zenei album. A botrányos magyar cím persze ne tántorítson el senkit a megtekintésétől.

2. Szárnyas Fejvadász 2049 (Blade Runner 2049)

Rendező: Denis Villeneuve

Szereplők: Harrison Ford, Ryan Gosling, Ana de Armas, Jared Leto

A történet: 2019-ben a replikánsok után vadászó szárnyas fejvadászok egyike különös felfedezést tett. Harminc évvel később egy másik fejvadász, az LAPD tisztje, K (Ryan Gosling) egy másik titokra lel. Egy olyan rejtélyre, amely ha felszínre kerül, felforgathatja mindazt, ami a földi társadalomból még megmaradt. Az ügy érdekében fel kell kutatnia a rendőrség egy régi emberét: Rick Deckardot (Harrison Ford): Csakhogy Deckard 30 évvel ezelőtt eltűnt, és senki nem tudja, hol bujkálhat. Azt is csak néhányan sejtik, hogy miért…

A filmről: A Szárnyas Fejvadász 2049 hibátlan folytatás, de önálló filmként is megállja a helyét. Denis Villeneuve egy letaglózó, brutálisan erős atmoszférájú filmet tett le az asztalra. Ryan Gosling és Harrison Ford színészi játéka kimagasló, a látvány fenomenális, Hans Zimmer zenéje pedig példa nélküli módon ágyaz meg a nyomasztó hangulatnak. Ha létezik tökéletes sci-fi, akkor ez azok közé tartozik.

[related-post post_id="3642959"]

1. Némaság (Silence)

Rendező: Martin Scorsese

Szereplők: Andrew Garfield, Liam Neeson, Adam Driver

A történet: A 17. század derekán két portugál szerzetes érkezik a távoli és titokzatos Japánba, hogy Isten igéjét terjesszék a helyi lakosság között és megtalálják mentorukat, akiről az a hír járja, hogy kínzás hatására megtagadta hitét. Miközben megpróbálják kideríteni, mi történt Ferreira atyával, olyan megpróbáltatásokban lesz részük, melyek nem csak sziklaszilárdnak vélt hitüket, de az életüket is veszélybe sodorják.

A filmről: A Némaságnak nem csak e listában, de minden idők legjobb filmjeinek gyűjteményében is előkelő helyet adnánk. Martin Scorsese nem kevesebb, mint három évtizede küzdött, hogy megvalósíthassa ezt a közel három órás művet, és azt kell hogy mondjuk, megérte rá várni. A Némaság nem kíméli a nézőjét. Hosszú és nagyon súlyos darab, Scorsese-i mértékben is kiemelkedő rendezéssel, és borzasztóan erős színészi alakításokkal. Némán néztük végig a Némaságot, és még a stáblista befejeztével is igencsak nehéz volt összeszednünk a gondolatainkat róla. Kőkemény vallásfilozófiai dráma ez, mely ugyan nem való mindenkinek, de úgy gondoljuk, legyen a néző keresztény, buddhista, vagy akár ateista, a mű üzenete bárki számára ott lapul.

A filmek szinopszisai a port.hu-ról származnak.


[related-post post_id="3723471"]

[related-post post_id="3536367"]

[related-post post_id="3759736"]

[related-post post_id="3757120"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában