Helyi közélet

2018.02.19. 17:34

A megyébe érkezik a missziós kereszt

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A több mint három méteres fakereszt motívumkincsével, a bronz borítással a honfoglalás korát idézi.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A több mint három méteres fakereszt motívumkincsével, a bronz borítással a honfoglalás korát idézi.

A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészítéseként a jelenleg Esztergomban található missziós kereszt útnak indul a Kárpát-medencében, hogy bejárja a katolikus egyházmegyéket. Első állomása a Nyíregyházi Egyházmegye, ahol március 2-ától kilenc helyszínen, bő két héten keresztül lehet megtekinteni.

Ereklyetartó is

A három métert meghaladó, bronz borítású tölgyfakeresztet a 2007-es Budapesti Városmisszióra készítették. Tíz évvel később a Vatikánba is eljutott a magyar katolikus püspökök ad limina látogatása során, s ott Ferenc pápa megáldotta a missziós keresztet, mely tavasszal indul el országjáró és határon túli körútjára.

A kereszt különlegessége, hogy a szent kereszt egy darabját és további tizennyolc ereklyét is elhelyeztek benne, s ezzel a magyar szentek egyedülálló ereklyetartójává is vált. Máriapócson kezdődik körútja március 2-án a Nyíregyházi Egyházmegyében, s az egyes állomásokon két-három napot időzik. Ahogy a máriapócsi kegykép körútja, úgy a missziós kereszt kéthetes ittléte is alkalom lehet a zarándoklatra, a húsvéti gyónásra, és arra, hogy bárki bekapcsolódjon a szertartásokba. „A lelki megújulás imádságos alkalmaira invitáljuk a híveket a tavasz első hónapjában” – áll a Nyíregyházi Egyházmegye honlapján.

KM


Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei helyszínek

Helyszín Érkezik Továbbindul

Máriapócs Március 2., 17 óra Március 6., 12 óra

Mátészalka Március 6., 15 óra Március 8., 12 óra

Csenger Március 8., 15 óra Március 10., 12 óra

Kisvárda Március 10., 15 óra Március 12., 12 óra

Újfehértó Március 12., 15 óra Március 14., 12 óra

Nyíregyháza, Örökösföld Március 14., 15 óra Március 15., 12 óra

Nyíregyháza, Jósaváros Március 15., 15 óra Március 16., 12 óra

Nyíregyháza, Kertváros Március 16., 15 óra Március 17., 12 óra

Nyíregyháza, Szent Miklós Székesegyház Március 17., 15 óra Március 19., 12 óra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában