Helyi közélet

2018.02.08. 10:57

Egy nap helyett folyamatos határnyitás

Zajta - A héten Bukarestben megegyezett a két ország külügyminisztere a változtatásról.

Zajta - A héten Bukarestben megegyezett a két ország külügyminisztere a változtatásról.

A világhálón gyorsan terjedő hír szerint nemsokára állandó határátkelő lesz Zajta és a magyar-román határ túloldalán található Nagypeleske között.

Jogi, technikai előkészületek

A szatmárnémeti Turos Lóránd szenátor bejegyzése arról ad hírt, hogy a román és a magyar külügyminiszter a napokban újabb határátkelők megnyitásáról is egyeztetett Bukarestben: a tíz ideiglenes, csak hétvégén nyitva álló határátkelőből kettő állandó jelleggel működni fog, s az egyik a Zajta-Nagypeleske közötti lesz. Az információk szerint az ehhez szükséges jogi, technikai előkészületeket a két kormány megkezdte.

Zajta polgármesterét arról kérdeztük meg, hogyan fogadta a település az oly nagyon várt mindennapos határnyitás hírét.

– Talán mondanom sem kell, hogy mindenki nagyon örül ennek a változásnak, hiszen utoljára 1945-ben lehetett szabadon közlekedni a két település között a bécsi döntésnek köszönhetően. Mikor gyermekként a töltésen járkáltam, s figyeltem az őrtornyok sokaságát, nem gondoltam volna, hogy egyszer szabad lesz majd a közlekedés a túloldalra – elevenítette fel régi emlékét Kosztya Zoltán.

– Bár szombatonként a román határőrök aggregátorral, a magyar határőrök a schengeni busszal dolgoztak, úgy gondolom, ki kell építeni az infrastruktúrát a mindennapos átkeléshez.

Közel a villanyoszlop

– Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy közel van a település utolsó villany­oszlopa, onnan könnyen el ­lehet vezetni majd a helyszínre az elektromos áramot. ­Február közepén kezdik kiépíteni a szélessávú internetet a községben, kivezettetjük azt is.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában