Helyi közélet

2018.03.20. 16:41

Középkori templomaink nyomában

Nagykálló - Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és a Partiumban csodálatos vallási és kulturális örökség maradt fent.

Nagykálló - Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és a Partiumban csodálatos vallási és kulturális örökség maradt fent.

A történelem viharos századaiban a tatárjárás, a szabadságharcok, de a természeti katasztrófák rengeteget elpusztítottak épített értékeinkből. A nagykállói Szeretteinkért Alapítvány tagjai a reformáció ötszázadik évfordulójáról megemlékezve nemrégiben felkeresték megyénk középkori templomait.

Nagyobb hó, metszőbb szél

Fagyos reggelre ébredtek a túrázók, de nem szegte kedvüket sem a zord időjárás, sem a korai indulás. Negyvenkilencen szálltunk fel a buszra a nagykállói református templom mögötti parkolóban, s a kirándulás első állomása, Vaja felé vettük az irányt. A település és a XIII–XV. században épített műemléktemplom történetét videofilmen mutatták be, felelevenítve a Rákóczi-szabadságharcot és a Vay-család szerepét.

A következő úti célunk Vásárosnamény volt. A Lónyay-család által az Árpád-korban épített templom helyén a XIX. század végén alakították ki a jelenlegi, 400–500 hívő befogadására alkalmas épület Elhagyva ezt a szépen fejlődő kisvárost, s átkelve a Krasznán, a Szamoson és a Tiszán, Nagylónya felé tartottunk. Arra a Kárpátok közelsége miatt még nagyobb volt a hó és metszőbb a szél, de a jó meleg buszban ülőket ez egy kicsit sem zavarta.

A Tisza túlpartján levő falvakon haladtunk keresztül. Az elmúlt években feltárt és restaurált műemléktemplomban gyönyörködhettünk Lónyán, ahol szinte sértetlen Árpád-kori freskók kerültek elő a vakolat alól a Csarodán is látható mosolygó szentekkel. Különlegessé tette a térségbeli templomokat, hogy mindenhol szebbnél szebb keresztszemes terítők díszítették a szószéket és az úr asztalát. Vámosatyán megcsodáltuk a XV. századi gótikus épületet és annak értékeit, köztük a tolcsvai Bónis-család által adományozott belső bútorzatot. Érdekes, hogy a kriptával szembeni falon van egy kerek, az ég felé néző ablak, amit a templom szemének neveznek.

Élményekben gazdagon

Beregdarócon a gyülekezet gondnoka idézte fel a települést sújtott tűz, illetve földrengés okozta károkat, és gyönyörködhettünk a gótikus épület szépségeiben. Beregsurányban a helyi fiatal lelkipásztor mutatta be a templom és a község történetét. A falak és az épület műemléki feltárása folyamatban van, sorra kerülnek elő a román kori és gótikus elemek. Számos kripta és síremlék is található a templomhajóban.

Márokpapiba érve egykori teológustársam, Bakó Lajos nyugdíjas lelkész fogadott bennünket szeretettel; közel öt évtizedet töltött ebben a gyülekezetben. Isten segítségével megtörtént ennek a XIII. századi templomnak a feltárása, helyreállítása. Érdekessége, hogy a külső falazatát is reformáció kori, reneszánsz életfákkal díszítették. Végül elértünk a híres csarodai templomhoz, amely vízjárásokkal körülvett szigeten épült fel. Páratlan szépségűek a különböző történelmi korokból származó festményei és a reformáció utáni reneszánsz díszítések.

Fáradtan, de élményekben gazdagon tértünk haza. Megmártóztunk a történelmi múltban, gyönyörködtünk az építészeti és művészeti örökségünkben, a népművészet élő hagyományaiban.

- Horváth György nyugdíjas lelkész, a Szeretteinkért Alapítvány kuratóriumi tagja -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában