Helyi közélet

2018.04.14. 13:21

A pí körül forgott minden Kótajon

Kótaj - A tudósok sok mindent megállapítottak róla, de számos területen még mindig rejtélyes.

Kótaj - A tudósok sok mindent megállapítottak róla, de számos területen még mindig rejtélyes.

A matematika az egyik legracionálisabb, bizonyított tényeken alapuló tudomány. Mégis rejtélyes és misztikus. Ezt legismertebb száma, a „Pí” is bizonyítja. Amint meghalljuk a nevét, azonnal mondjuk: „∏”= 3,14.

A matematika humoros oldala

A tudósok sok mindent megállapítottak már róla, de számos területen még mindig rejtélyes. Ezért övezi nagy tisztelet e számot. Larry Shaw, a „∏ hercege” 1988. március 14-én megalkotta a szám ünnepét, a nemzeti ∏-day-t.

Immár második éve ez a márciusi nap a kótaji István Király Baptista Általános Iskolában is a szám ünnepe, melyről változatos programokkal emlékeznek meg a diákok. Az idén a matematika mellett más tudományágak is képviseltették magukat e rendezvényen: volt természetismeret, informatika, kémia, valamint mindezek mellett mozgás, táblajáték és egy kis kézműveskedés is. A tanulók a racionális matek után ezen a napon felfedezhették e tantárgy játékos, humoros oldalát azoknak a fejtörőknek, interaktív feladatoknak köszönhetően, melyeket nagy élvezettel oldottak meg a rendhagyó matematikaórán.

Szórakoztató kísérletek

– A gyümölcslékóstolás, a termések felismerése, a puzzle, a rejtvények megoldása során fedezhették fel a diákok, hogy a természettudomány mennyire átszövi a mindennapjainkat. Szórakoztató kémiai kísérleteket végezve ez a felismerés még jobban elmélyült bennük. Az iskola aulájában az óvodások és a tanulók kreatív és látványos rajzaiból összeállított kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők, melynek témája természetesen a kör és a ∏ volt.

– Elmondhatjuk, hogy újra egy sikeres, élvezetes napot tudhatunk magunkénak, hiszen Kosztolányi szavait idézve: „ A tudomány izgalmas kaland. Ajtókat nyitogatunk, keressük az igazságot, s egyszerre ott van előttünk, mint mesebeli kincs a maga kézzelfogható, tündöklő valóságában” – mondták a pedagógusok.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában