Helyi közélet

2018.04.20. 10:13

Ezeken a felvételeken a néző kerül az események középpontjába

Nyíregyháza - Ma délután az ország és a megye első 360 fokos videókat forgató helyi hírportálja várja az érdeklődőket.

Nyíregyháza - Ma délután az ország és a megye első 360 fokos videókat forgató helyi hírportálja várja az érdeklődőket.

Hírek360 – Minden, ami körülötted van! Ez a szlogenje a megye és az ország első 360 fokos, virtuálisvalóság-videókat forgató helyi hírportáljának, a Hirek360.hu-nak.

2016-ban kezdődött

A robbanásszerű technikai fejlődés nem kerüli el a hagyományos, nyomtatott napilapok kiadóit sem. Az újságok mellett előbb hírportálok, később digitalizált napilapok jelentek meg az elmúlt 20 évben, s a videós újságírás sem maradhatott ki a palettáról.

A 360 fokos videók világa azonban még csak néhány éve indult hódító útjára, s eddig Magyarországon csak alkalomszerűen használták ezt az eszközt hírvideózásra, helyi hírek megörökítésére pedig szinte egyáltalán nem. A Google Digital News Initiative (DNI) Fund 2015 óta biztosít lehetőséget arra, hogy az európai médiavállalkozások pályázat útján nyerjenek pénzt digitalizációra, innovációra, új, vagy eddig nem használt eszközök, ötletek megvalósítására.

Ezen a pályázaton indult cégünk is közel 900 másik európai médiavállalkozással, startuppal együtt. Az eredményre pedig, hogy sikerült nagy projekt kategóriában nyerni – Magyarországon eddigi egyetlen pályázóként – mindannyian büszkék vagyunk. A Hírek360 fejlesztését 2017 februárjában kezdte meg a cégünk és szeptember óta, immár 8 hónapja három stábunk forgat Északkelet-Magyarország három megyéjében. Ez idő alatt több mint háromszáz 360 fokos videó örökítette meg az eseményeket, híreket.

Lényegében bármivel

De mik is azok a 360 fokos videók? Kedves olvasónk, képzelje el, hogy nézi a kép­ernyőt és egyetlen mozdulattal irányítani tudja, hogy merre forduljon a kamera! Nemcsak azt láthatja, amit az operatőr megörökít, de a körülötte lévő tájat, embereket is, egyszóval mindent. Ezáltal olyanná válik a felvétel, mintha a néző maga állna a középpontban és saját szemével nézné a körülötte zajló történéseket. Jól hangzik? Higgye el, működik, és főképp akkor érdekes, ha minden irányban izgalmas, látványos események vannak, és ilyenekből a megyében szerencsére sok akad…

Hogyan, mivel lehet megnézni ezeket a 360 fokos videókat? – kérdezik tőlünk sokan.

Az okostelefonokon, asztali számítógépeken, tableteken, laptopokon és – bár még csak kevés családban van –, de természetesen virtuálisvalóság-szemüvegekkel is. Tévén nem? De igen; de csak az arra alkalmas készülékeken, amiket még csak néhány hónapja mutattak be a technikai vásárokon, így azok elterjedésére egyelőre még várni kell.

A platformok közül a Hírek360 természetesen jelen van a nagy videómegosztó, a Youtube felületén, de ugyanúgy rátalálhatnak az olvasók a Facebook vagy az Instagram közösségi felületein. Nem utolsó sorban pedig a www.hirek360.hu oldalon!

Különleges villámcsődület a Kossuth téren

Április 20-a fontos dátum Nyíregyháza életében, hiszen ma rendezik a Hello, Nyíregyháza! programjait. De fontos dátum ez a Kelet-Magyarországot is kiadó Inform Média Lapkiadó Kft. legfiatalabb stábja számára is, akik különleges meglepetéssel szolgálnak az érdeklődőknek.

Az Észak-Kelet-Magyarországon működő Hírek360 munkájáról készült imázsfilmet először a nyíregyházi közönség láthatja majd, egy nagyszabású flashmobot követően. Az ország és a megye első 360 fokos videókat forgató helyi hírportálja Nyíregyháza két meghatározó csapatát kérte fel, szórakoztassák rendható villámcsődülettel a közönséget. Az egyelőre titok, hogy mit fognak előadni a Hang-Szín stúdió növendékei, köztük a Voice Evolution és a ZiG-Singers néhány tagja, valamint az Y2K táncosai, egy azonban biztos, érdemes lesz kilátogatni a Kossuth térre pénteken 16.30-tól, hiszen a rendhagyó esemény biztosan mosolyt csal majd az arcokra. Azok sem maradnak le, akik nem tudnak részt venni az előadáson, hiszen a hirek360.hu oldalon megtekinthetik majd a produkciót, természetesen 360 fokos videón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában