Helyi közélet

2018.04.11. 16:47

Fokozottan figyelnek a fiatal bűnelkövetőkre

Nyíregyháza - Száz megvádolt személyből a bíróságok 98-at el is ítéltek tavaly.

Nyíregyháza - Száz megvádolt személyből a bíróságok 98-at el is ítéltek tavaly.

– Öt éve folyamatosan csökken megyénkben a hatóságok tudomására jutott bűncselekmények száma, így a befejezett nyomozásoké is, ezért nagy hangsúlyt helyez az ügyészség arra, hogy a kevesebb ügyet még szakszerűbben, törvényesen, eredményesen, és a lehető legrövidebb időn belül befejezze – mondta a megyei főügyészség elmúlt éves munkáját értékelő értekezleten dr. Zsíros Zsolt megyei főügyész.

– Az ügyészek minden ügyet 30 napon belül elintéztek, csupán hat bonyolult, nagy terjedelmű ügyben tartott az ügyintézés hosszabb ideig. Kimagasló a váderedményesség is, azaz 100 megvádolt személyből a bíróságok 98-at el is ítéltek tavaly.

Új elkövetési formák

A bűnözés alakulásáról dr. Márföldi Gyöngyi megbízott büntetőjogi főügyészhelyettes elmondta, hogy a megyében mind a bűncselekmények, mind az elkövetők száma csökkent az elmúlt évben, de fokozottan figyelni kell arra, hogy 217 volt a gyermekkorú, 622 a fiatalkorú elkövetők száma, és a gyermekkorúakat cselekményükért felelősségre sem lehet vonni. – A cigarettacsempészet megyénkben új elkövetési formában jelent meg, már légi úton – drónnal, sárkányrepülővel, sőt repülőgéppel – is szállítottak Ukrajnából Magyarországra cigarettát a bűnözők – emelte ki a főügyészhelyettes.

Dr. Sipos László közjogi főügyészhelyettes beszámolt arról, hogy közel 20 ezer ügy érkezett ezen a szakterületen az ügyészségre, amelyeknek háromnegyedét a szabálysértési ügyek tették ki.

– Kiemelten kezeli a főügyészség a környezetvédelmet, a gyermek- és fiatalkorúak ügyeit, rendszeresen tartanak az ügyészek vizsgálatot a megyénkben működő gyermekotthonokban – tette hozzá.

Gyorsabb eljárások

Dr. Belovics Ervin legfőbb ügyész helyettes köszönetét fejezte ki a megye valamennyi ügyészének az elmúlt évben végzett kiváló munkájáért. Egyúttal felhívta a figyelmet a július 1-jén hatályba lépő új büntetőeljárási törvényből az ügyészségre háruló feladatokra. Központi szerepet kap a terhelt beismerő vallomása, mert ilyen esetben az ügyésznek lehetősége lesz arra, hogy gyors és egyszerűsített eljárásban segítse elő a bűncselekmény elbírálását – tájékoztatott dr. Szilágyi László sajtószóvivő.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában