Helyi közélet

2018.04.17. 19:05

Ki a virágot szereti, fél napot is utazik érte

Márokpapi - Egyre népszerűbbek hazánkban a természeti értékek bemutatását célzó túrák.

Márokpapi - Egyre népszerűbbek hazánkban a természeti értékek bemutatását célzó túrák.

Nem kongott az ürességtől szombaton Márokpapi főutcája: a kongóvirágtól pompázó rétek annyi környékbeli, szomszédos megyékben élő, fővárosi és dunántúli természetbarátot vonzottak a beregi községbe, hogy a Csiperke Erdei Iskola és Tábor környékén városokra jellemző forgalmi dugó alakult ki. A parkolóhely-kereséstől felborzolt idegek azután egy csapásra kisimultak, amikor a túrázók átlépték a Szatmár-beregi Tájvédelmi Körzet határát.

Egyre népszerűbb

– Először 2010-ben, pályázati forrásból szerveztük meg a mocsári kockásliliomot – vagy ahogy helyben ismerik, kongóvirágot – bemutató túrát – válaszolta az immár hagyományos rendezvény előzményeit firtató kérdésünkre Szőke Zsuzsa.

– Az utóbbi években egyre több természeti attrakciót bemutató, tartalmas családi programot szerveznek hazánkban a nemzeti parkok és más szervezetek. A fülemülék vagy a szentjánosbogarak éjszakája például csodálatos élményeket nyújt, de magától senki nem indul el éjjel az erdőbe, hogy tanúja legyen ezeknek. A kockásliliom több helyen előfordul az országban, azonban csak eldugott helyeken, a turistautaktól távol nő, ahová egy átlagember nem megy be magától – indokolta az erdei iskolát működtető E-misszió Egyesület munkatársa az efféle programok mind nagyobb népszerűségét.

Hozzátette: nehéz elcsípni a virágzást, ugyanis a kockásliliomoknál csak egy–két hétig tart és egy melegebb nap véget vet neki, a helyismeret pedig nem csak a megtalálásukhoz kell, a túravezetők a védett állatok nyugalmára is ügyelnek.

Vigyáznak a természetre

– A fekete gólyák a költési szezonban nagyon érzékenyek, ezért nem megyünk be most az erdőbe. Szerencsére az elmúlt nyolc évben azt tapasztaltuk, hogy a közel százfős csoportok nagyon vigyáznak a természetre, nem tapossák le a virágokat. A környezeti nevelés szempontjából egyébként „kifizetődőbb”, ha nem gyerekcsoportokkal indulunk útnak, a szülők nem csak a beszámolókat hallják, hanem részesei az élménynek.

A Herman-hét nyitánya

Nem véletlen, hogy nagy számban vettek részt a kockásliliom-túrán a csarodai Herman Ottó Általános Iskola tanulói: a természet- és környezetvédelem központi kérdés az intézményben.

– A Herman Ottó-héten minden délutánra szervezünk kirándulásokat, természetfotózásokat a környéken. A rendezvénysorozatot pénteken a Föld napja alkalmából szervezett vetélkedő zárja, ez a túra pedig pompás nyitánynak ígérkezett – felelte érdeklődésünkre Székely Rostás Csilla, a negyedikesek osztályfőnöke, aki 18 diákkal és szülővel érkezett. – Most először vettünk részt a túrán, s mivel nagyon tetszett, jövőre is jövünk – fűzte hozzá a pedagógus.

Sáfrány- és orchideatúra

Erre a következő tavasz előtt is van lehetőségük: a Csiperke Erdei Iskola és Tábor munkatársai más túrákat is szerveznek, például a kárpáti sáfrány, a környék orchideái vagy gyógynövényei bemutatására.


A keresztes vipera spórol a mérgével

A mocsári kockásliliom védett, különlegesen kecses megjelenésű növény, március–áprilisban hozza tulipánra emlékeztető, sakktáblamintájú, sötétbíbor, rózsaszín vagy fehér virágait. Levelei a virágzás után elszáradnak, és a növény a következő tavaszig visszahúzódik a hagymájába.

– Néha virágboltban is lehet kapni a hagymáját, de nem igazán szereti a kerteket – mondta a túra 10 ezer forint természetvédelmi értékű sztárjáról Szőke Zsuzsa, aki mesélt a tájvédelmi körzet többi kincséről is.

– Az országban kizárólag itt költ a nagy őrgébics, de a környék az álelevenszülő hüllőkről, a fialógyíkról és a keresztes viperáról is híres. Egy ilyen vizes területen nem tudnának tojásokat rakni, s ehhez úgy alkalmazkodtak, hogy az utódok még a testen belül kelnek ki, azt a látszatot keltve, hogy elevenen születnek.

– Keresztes viperát egyébként ritkán látunk. Jó tudni, hogy spórol a méreggel, mert kell neki a táplálékszerzéshez, ezért a viperamarás kezelésénél ma már nem az ellenszérum, hanem az orvosi megfigyelés az első lépés – nyugtatta meg a résztvevőket a túravezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában