Helyi közélet

2018.04.23. 11:32

Közel kilencszáz fiatal énekel majd egyszerre

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola ebben az évben is országos eseménynek ad otthont: április 27-én rendezik meg az Éneklő Ifjúság kórustalálkozót.

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola ebben az évben is országos eseménynek ad otthont: április 27-én rendezik meg az Éneklő Ifjúság kórustalálkozót.

Több mint nyolc évtized

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Egyesületek Szövetsége, a KÓTA és szakmai elődei 1934-től szervezik meg az „Éneklő Ifjúság” hangversenyeket, amely az azóta eltelt több mint nyolc évtized alatt máig élő mozgalommá nőtte ki magát. A kezdeményezés Kodály Zoltán munkásságának köszönhetően indult el. Az 1980-as évek végéig minden évben összemérték zenei tudásukat a kórusok, majd egy nagyobb szünet után 2005-ben, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében újraszervezték a mozgalmat. 2006-tól a Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola ad otthont e rangos eseménynek. Az idén a 13. Éneklő Ifjúság Kórustalálkozóra már nem csak a megyéből, de Debrecenből és Mohácsról is érkeznek fiatalok: ebben az évben 15 énekkar 886 énekese áll a hangversenyterem színpadára.

A fellépő kórusokat neves szakmai zsűri minősíti, a grémium tagjai Szabó Dénes, Kossuth- és Liszt-díjas karnagy, a Nemzet Művésze, Hudivók Marianna, a Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola zenepedagógusa, valamint Ferencziné dr. Ács Ildikó, a Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézetének vezetője.

Az oklevelek átadása után csodálatos zenei élmény vár a közönségre, hiszen valamennyi énekkar közösen adja elő Kocsár Miklós Nemzeti dalát, valamint A Felkelt a mi napunk című Szörényi-Szabó szerzeményt, az István a király rockoperából.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában