Helyi közélet

2018.04.25. 11:38

Rácsodálkoztak a szeméthegyekre: kirándulás a nyíregyházi hulladékkezelő üzembe

Nyíregyháza - A keddi szakmai nap legizgalmasabb részeként nyírpazonyi és napkori iskolások látogattak el a nyíregyházi hulladékkezelő üzembe, ahol Hajdu Péter mesélt nekik a tömörítésről, bálázásról, válogatásról.

Nyíregyháza - A keddi szakmai nap legizgalmasabb részeként nyírpazonyi és napkori iskolások látogattak el a nyíregyházi hulladékkezelő üzembe, ahol Hajdu Péter mesélt nekik a tömörítésről, bálázásról, válogatásról.

Gyorsan fogytak a biogyümölcslevek, a különleges mézfajták és a kecskesajtkockák az Integráció a Minőségi Fejlesztésért Alapítvány keddi zárórendezvényén, és ezen nem is csodálkoztunk: a napkori és a nyírpazonyi általános iskolások egy sok-sok információval tarkított túráról érkeztek vissza az EuroAdvance Kft. központjába. Mi is elkísértük a diákokat, akik, mint a kísérőiktől megtudtuk, már a buszról csodálkozva nézték a hatalmas hulladékhegyeket. Amelyek, ahogy közeledtünk a Szállási úti telephez, egyre nagyobbak és nagyobbak lettek, így az iskolások eltörpültek mellettük.

Gyorsabb és gazdaságosabb

– Azért jó, hogy testközelből láthatják a csarnokot, és az összegyűjtött hulladékot, mert fel tudják mérni, hogy milyen nagy mennyiségű szemetet is termelünk – mondta Hajdu Péter, a hulladékkezelő üzem vezetője, aki körbekalauzolta a fiatalokat a csarnokon belül és kívül. Kiderült: a Szállási úti telepen 2010-ben helyeztek üzembe egy válogatócsarnokot, amelyet fokozatosan bevontak a hulladéktípusok szelektálásba. Amíg a csarnok nem üzemelt, sokkal nehezebb volt a papír, a sörösdobozok vagy éppen a PET-palackok szétválogatása, azóta ez a munkafolyamat felgyorsult és gazdaságosabb is lett. Megtudtuk: a telepre érkező szelektív hulladékot lerakják, azaz deponálják, majd egy szalagra helyezik, ahol a válogatómű és szorgos kezek közreműködésével az újrahasznosítható anyagok elkülönített fakkokba kerülnek. Ezeket egy hatalmas gép összetömöríti és bálázza (egy-egy bála mintegy 600 kilogrammot nyom), majd eladják.

Hatnak a szüleikre

Nagyon fontos, hogy a gyerekek tudják: ha újra lehet hasznosítani a hulladékot, akkor az érték, és nem szemét. – Amikor óvodás vagy iskolás csoportok jönnek hozzánk, beszélünk nekik a szelektív gyűjtés fontosságáról, előnyeiről, és az tapasztalom, minél kisebbek a gyerekek, annál fogékonyabbak és megértik, miért van szükség arra, hogy otthon külön gyűjtsék a különböző típusú hulladékot. Az újrahasznosításnak nagy jelentősége van: az alumíniumból alumínium, az italoskartonból italoskarton lesz – mondja az üzem vezetője, a kérdezz-felelekben pedig nagyon jók a gyerekek: tudják, hogy a papír alapanyaga a fa, a műanyagé pedig a kőolaj.

– A műanyag nagyon lassan bomlik le, ezért lényeges, hogy ide kerüljön és ne a természetbe – magyarázta Hajdu Péter, aki, amint végzett az egyik csoporttal, fogadja is a másikat. – Ha a gyerekek tisztában vannak a legfontosabb alapelvekkel, nem csak ők bánnak majd tudatosan a hulladékkal, de a szüleikre is hatással lehetnek – teszi hozzá.

A hulladékkezelés állt a középpontban

Az Integráció a Minőségi Fejlesztésért (IMF) Alapítvány egy pályázat keretében szervezte meg kedden azt a szakmai napot, amelynek középpontjában a megye hulladékgazdálkodása állt.

Az érdeklődők számos előadást hallhattak a témában, mások mellett Petró Árpádtól, a Térségi Hulladék-gazdálkodási Kft. igazgatójától, Pálóczi Zoltántól, az Észak-alföldi Környezetgazdálkodási Kft. munkatársától és ­Szuhóczky Gábortól, az IMF alapítójától. Ez utóbbi szervezet 2004-ben jött létre, foglalkozik oktatással, ismeretterjesztéssel, környezetvédelemmel, megújuló energiával és energiahatékonyság-növeléssel kapcsolatos tanácsadással, de képzésekkel is.

Előadásában Szuhóczky Gábor az energetikai ültetvények előnyeiről beszélt. Elmondta: az energianövények termesztése nem von el termőterületet az élelmiszernek szánt növényektől, helyettesítheti a fosszilis energiahordozókat, ezáltal környezetkímélő hatású, növeli az adott terület fajgazdagságát, gondozásukba bevonhatóak az önkéntes fiatalok. Munkahelyeket teremt, bekapcsolja a lakosságot az energia- és nyersanyag gazdálkodásba, ezzel erősíti egy tudatosabb szemlélet kialakulását.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában