Helyi közélet

2018.04.20. 11:45

Szer helyett legyen más alternatíva!

Nyíregyháza - A herbáltól jelentősen csökken az emlékezet, a figyelem és a tanulási képesség.

Nyíregyháza - A herbáltól jelentősen csökken az emlékezet, a figyelem és a tanulási képesség.

– Olcsó, interneten rendelhető, könnyen hozzáférhető és azt hiszik, ezzel nem sértenek törvényt – foglalta össze a legfontosabb szempontokat dr. Erdélyi Ágnes, azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt öt évben miért nőtt meg jelentősen a herbált (egy marihuánához hasonló, de szintetikus szer), biofüvet fogyasztó fiatalok száma. A nagykállói Sántha Kálmán Szakkórház orvos­igazgatója, a Nyíregyházi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke az Egészségügyi Karon megrendezett második Ifjúságkonferencián tartott előadása után lapunknak arról is beszélt, hogy a biofüvet fogyasztó fiatalok azt hiszik, ezzel nem ártanak az egészségüknek.

Üresség, céltalanság

– Ezek kísérleti szerek, nem tudjuk, hogy milyen élettani hatásuk van hosszútávon. Megpróbáltunk egy minifelmérést végezni és a különböző tesztekkel elvégzett mérések azt bizonyították, jelentősen csökkent a kognitív teljesítmény, az emlékezet, a figyelem és a tanulási képesség – utalt a következményekre a szakember, hozzátéve: ez pontosan az a 18–30 év közötti korosztály, akiknek nagyon gyorsan kellene tudni teljesíteni ezeken a területeken. – Azt nem tudjuk megmondani, hogy ezek a káros hatások hosszútávon megmaradnak-e, vagy visszaépíthetőek, de bízom benne hogy ezek átmeneti zavarok, s az idegrendszernek van egy megújulóképessége, így ha abbahagyják a szerhasználatot, visszanyerhetőek ezek a teljesen lebutított képességek – fogalmazott dr. Erdélyi Ágnes, de komoly gondnak nevezte, hogy a fiatalok nem érzik át annak a problémáját, hogy órákig nem tudnak magukról. Sokszor pedig azzal védekeznek: a családban más is használja a szert, s ha nekik nincs semmi bajuk, akkor neki miért lenne – de ezzel saját magukat is becsapják.

A másik legnagyobb gondként az ürességet, céltalanságot említette a pszichiáter addiktológus főorvos. – Nincs olyan pozitív elképzelésük a jövőről, ami arról szólna, mit szeretnének elérni. Ez így jó, ha idegesek, feszültek, ott a szer és ez nekik elég. S itt megint elhangzik a kulcsszó: család. Az ott látott minta lesz a követendő, de legalább ennyire fontos, s nem is kell a negatív otthoni példa, hogy figyelnek és beszélgetnek-e egymással. Észreveszik-e a figyelmeztető jeleket, tudnak és mernek-e segítséget kérni, vagy a szégyenérzet miatt inkább hallgatnak?

Előtérben a megelőzés

– Indítottunk szülőcsoportot; akik eljárnak, pozitívan értékelik, hogy el tudják mondani kételyeiket, tapasztalataikat, s ezt meg tudják osztani egymással. De nagyon nehéz elérni a szülőket – jegyezte meg Erdélyi Ágnes. Természetesen szólni kell a pedagógusok szerepéről is, hiszen az általános és középiskolások idejük jelentős részét az iskolában töltik.

– Az online kérdőívünkre adott pedagógusi válaszokból kitűnik, a prevenció érdekében több előadást, filmvetítést, elrettentő példák bemutatását tartanák fontosnak, a munkába szívesen bevonnák a szülőket és kortárs segítőket. Ugyanilyen igényként fogalmazódott meg, hogy a szakma adjon több és bővebb tájékoztatást a módszerekről, mire figyeljenek, hová fordulhatnak, ha a diákjukon észreveszik, baj van – sorolta dr. Erdélyi Ágnes, aki szerint az már rég bebizonyosodott, a tiltás önmagában nem elég, sőt sok esetben ellentétes hatást vált ki. Ezért kell a fiatalok önbizalmát növelni, célt és értelmet adni az életüknek, más alternatívát mutatni, mint amit a szerek nyújtotta világ átmenetileg adhat. Ebben szé­leskörű összefogásra, együttműködésre van szükség.

Hogy képben legyen a diák és a tanár

– Nem volt arra példa, hogy bedrogozva jött volna diák iskolánkba – nyilatkozta a témában Kovács Ágnes, a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium igazgatója, és hozzátette: – a lehető legszélesebb körű felvilágosítást megkapják a diákjaik. Drogprevenciós előadásokat szerveznek, ahol a rendőrség beszél szerhasználattal, és terjesztéssel összefüggő esetekről. A cselekmények jogi következményeiről pedig a bírósági előadóktól hallhattak informatív előadásokat – mondta el a pedagógus, aki szerint az iskolának elsősorban a prevencióban van feladata, ám az intézményükbe járó 670 tanulójuk kezét nem foghatják, s így ebben a kérdésben a szülő vállán nyugszik a legnagyobb felelősség. – Egyik kollégánk a Kábítószer Egyeztető Fórummal tartja a kapcsolatot, rendezvényükön részt vesz, lépést tartunk a hatékony megelőzéssel.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában