Helyi közélet

2018.05.05. 09:20

Az édesanyák feltétel nélkül szeretnek

Nyíregyháza - Vasárnap minden virágba borul, hiszen az édesanyáké és a nagymamáké lesz a főszerep. Ezen a napon a hangos szavak elcsendesülnek, az ölelések meghittebbek és őszintébbek lesznek. Köszöntsük fel őket, virággal, verssel, egy őszinte mosollyal.

Nyíregyháza - Vasárnap minden virágba borul, hiszen az édesanyáké és a nagymamáké lesz a főszerep. Ezen a napon a hangos szavak elcsendesülnek, az ölelések meghittebbek és őszintébbek lesznek. Köszöntsük fel őket, virággal, verssel, egy őszinte mosollyal.

Az édesanyákat ünnepeljük a hétvégén, s szerte a világon megpróbáljuk a lehetetlent: egy napba sűrítve kifejezni a hálánkat. Az ünnephez közeledve a napokban egy ismert, és érdekes kísérlet tűnt fel újra az egyik videómegosztón: óvodáskorú gyerekek szemét bekötik egy kendővel, a feladat, hogy válasszák ki a teremben ülő anyukák közül a saját édesanyjukat. Vajon vakon felismerik-e őket? A játékkal bizonyosságot nyer, hogy minden nő egyedi, s valóban egy láthatatlan kapocs van anya és gyermeke között. Különleges erős kapcsolat, feltétlen szeretetre épülő örök szövetség.

Hiszem, hogy egy nőnek nincs nagyobb ajándék egész életében, minthogy anya lehet, és életet adhat..." Németi Ágnes

„Elég jó anyának lenni”

– Az anya-gyermek kapcsolat rendkívül meghatározó a személyiségfejlődés szempontjából – mondta el Lupák Éva pszichológus. – Az anyához fűződő kapcsolatunk alapjaiban határozza meg erősségeinket és gyengeségeinket, ezáltal pedig egész életünkre hatással van. A saját magunkról alkotott képünk, öntudatunk, amely arról szól, hogy milyennek tartom magam, ki vagyok, édesanyánktól ered. Ha az anya szerető módon, a gyerek szükségleteire megfelelően reagál, az ősbizalom érzését adja csemetéjének. Az így nevelkedő gyermek jó eséllyel kiegyensúlyozott felnőtté válik, hiszen megkapta az ehhez szükséges érzelmi alapokat. Az anya támogat, biztat, erősít, ezáltal gyermeke képessé válik szembenézni az élet kihívásaival – sorolta a szakember a jól ismert anyai jellemvonásokat, és kiemelte: tökéletes ember nincs, így tökéletes szülő sem létezik. Az „elég jó anya” olyan ember, aki szereti és óvja gyermekét, biztonságot ad neki, de a szükséges szabadságot is biztosítja számára. Nem old meg mindent a gyerek helyett, hagyja próbálkozni, küzdeni, mindamellett, hogy a lehető legnagyobb biztonságot nyújtó személyként végig ottmarad a gyermeke mögött. Már egészen kiskoromtól egyenrangú félként kezeltek otthon. Hittek bennem, tiszteltek, és biztattak, hogy bármi sikerülhet, amit szeretnék. Felnőtt fejjel látom, hogy ez mennyire számított és segítette önállósulásomat, határozottságomat. Úgy érzem, egy jó nagy adag optimizmust is kaptam ajándékba édesanyámtól, s remélem, ezt örökítem át kislányomra – válaszolta Maros Edina, arra a kérdésünkre: mit kapott édesanyjától útravalóul.

– Május első vasárnapja különleges ünnep, sokan ezt akkor tapasztalják meg, amikor maguk is anyává válnak – mondta Edina. – A legintenzívebb önismereti tréning, hogy anya lehetek, olyan érzések jönnek elő, amelyek létezéséről ezidáig fogalmam sem volt. Az anyaságban nincs tabu, minden őszinte és feltétel nélküli. Mindannyian tudjuk, hogy vannak nehéz napok, de szeretek megélni minden közös pillanatot kislányommal. Tudom, óriási felelősség nyugszik a szülők vállán, de a közös utunkon a lányom tőlem, én pedig, tőle „tanulhatok” majd – mondta el a nyíregyházi anyuka.

Új szerep, új érzések

Az anyaságban nincs tabu, minden őszinte és feltétel nélküli, tudom, nagy a felelősség, s az anyaság önismereti tréning..." Maros Edina

– Az anyák napja számomra sokáig annyit jelentett, hogy köszöntöttem anyukámat, megköszönve neki az életemet, tíz éve azonban teljesen más értelmet nyert ez a csodálatos ünnep. Egy évtizede annak, hogy édesanyaként élhetem meg ezt az érzést – mondta el szerkesztőségünknek Németi Ágnes, hozzátette: hiszem, hogy az életben nincs nagyobb ajándék egy nő számára, minthogy anya lehet, életet adhat.

Az életemet három csodálatos gyermek aranyozza be, akik révén teljesen más értelmet nyert minden. Megtanították mit jelent a feltétel nélküli szeretet, az odaadás, a féltés, a törődés, az aggódás, általuk megtapasztalhattam, hogy milyen a színtiszta gyermeki lélek – osztotta meg őszinte érzéseit Ágnes, aki elismeri: – anyának lenni azonban nem mindig könnyű, vannak nehezebb napok is.

– Van, hogy elfáradok, türelmetlenebb vagyok, de egy ölelés, egy mosoly, egy puszi a gyermekeimtől mindent elfeledtet. Nekem az anyaság hivatás is, a legcsodálatosabb – tette hozzá az egyébként pedagógus, aki egy tucat gyerek felett szokott „anyáskodni”.

„Mamák napja” is

– Az unokák Isten ajándékai jutalmul azért, mert szülő voltál; szeretni való emlékeztetők, hogy miért vagyunk a Földön – vallja a nyíregyházi Jobbágyné Éva, aki az idén először már nagymamaként is megélheti az anyák napját. – A fiamék Budapesten élnek, mindig nagy öröm, amikor meglátogatnak minket – immár az egy éves unokánkkal, Milánkával együtt. A napokban mi megyünk hozzájuk, a fővárosba. A sok-sok szeretet mellett természetesen ezúttal is készülünk a kicsinek és a szüleinek egy kis meglepetéssel, néhány hasznos ajándékkal. Élvezem a nagyszülő szerepet, csodálatos érzés szeretetet adni és kapni, különösen „mamák napján” – mesélte Éva.

- KO, PI -


„A legáldottabb kéz a földön

A te két kezed, jó Anyám!

Mindenki áldja közeledben:

Hát én hogy is ne áldanám?!

Tudom megáldja Istenünk is,

Az örök Jóság s Szeretet! –

Némán, nagy, forró áhitattal,

Csókolom meg a kezedet!”

Dsida Jenő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában