Helyi közélet

2018.05.31. 14:40

Kórház a város szívében

Nyíregyháza - Kósa Árpádot nevezték ki a polgármesteri hivatal kabinetvezetőjének.

Nyíregyháza - Kósa Árpádot nevezték ki a polgármesteri hivatal kabinetvezetőjének.

Nem a várólistáról került mikrofon dr. Adorján Gusztáv kezébe a csütörtöki közgyűlésen. A Fidesz-KNDP frakcióvezetője napirendi pont keretében kapott szót a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatójaként. A városháza Krúdy-termében szóba került a Nemocnice na kraji města, azaz a Kórház a város szélén csehszlovák tévéfilmsorozat, melyben Arnošt Blažej (magyar hangja: Újréti László), Alžběta Čeňková, Josef Štrosmajer, idősebb és ifjabb Karel Sova mindennapjait lehetett nyomon követni. Nos, a kórházi közeg egy külön világ, amelybe nemtől, kortól, beosztástól függetlenül bárki és bármikor belecsöppenhet. Ezért is tartották fontosnak, hogy részletes, átfogó képet adjanak a képviselőknek az ország egyik legnagyobb integrált intézményéről.

– A likviditási helyzet stabil, megszűnt a működést veszélyeztető kifizetési probléma – nyomatékosította dr. Adorján Gusztáv. – Közel 5 ezer dolgozó tevékenykedik nálunk, közülük mintegy 3 ezer az egészségügyi szakdolgozó és 600-nál több az orvos. Szerencsére nagyon sok rezidens érdeklődik, szerdán negyvenöten vettek részt a meghallgatáson. Az utóbbi 4 évben a 30 projektben 26 milliárd forint fejlesztés valósult meg, illetve van folyamatban. Többek között elkészült a tömbkórház, a sürgősségi központ, a rehabilitációs osztály, épül a parkolóház, folytatódnak az onkológiai beruházások. Tavaly nyártól helikopterleszálló lett a kórház tetején, ami emeli az intézmény rangját. A kórház területén felépült Orgonasíp Óvoda jól példázza az ideális együttműködésünket a nyíregyházi önkormányzattal. Ahol van kisgyermek, ott jövőképről is beszélhetünk.

– Azért lényeges az egészségügyről szót ejteni, mert az minden embert érint, érdekelhet. Óriási fejlődési ívet produkált a kórház az elmúlt néhány évben. Szerencsére van arra garancia, hogy a minőségi munka folytatódik. Mindenkinek azt kívánom, hogy ne legyünkl betegek – zárta le a napirendi pontot dr. Kovács Ferenc polgármester, majd a jelen lévő 19 képviselő közül mindenki elfogadta a beszámolót. Hasonlóképpen cselekedtek a következő témakör után, amikor az Országos Mentőszolgálat megyei kirendeltsége, azon belül a nyíregyházi állomása került szóba.

– A nyíregyházi mentőállomás száz százalékos feltöltöttségű személyi állománnyal működik – közölte Ilyés György megyei vezető mentőtiszt, aki elsorolta, hogy 1-1 rohamkocsi és esetkocsi, valamint 7 mentőgépkocsi tartozik a megyeszékhelyhez, összesen 113 fő a munkavállalók száma, 10 orvos/mentőtiszt, 32-32 mentőápoló és mentőgépkocsivezető tevékenykedik az idén 70 esztendős Országos Mentőszolgálat nyíregyházi kötelékében.

– Ha valamit megváltoztatnék, az a 112-es hívószám – szólt hozzá Nagy László (MSZP). – A regionalizáció több területen vallott kudarcot, szerintem itt sem volt indokolt a bevezetése. Sokaknak okozott már bosszúságot, amikor a vonal túlsó végén a kritikus helyzetben olyan valaki vette fel a telefont, akinek hosszasan kellett elmagyarázni, hogy pontosan hova menjen a mentő sürgősen. Ezzel együtt elismerem a mentőszolgálat munkáját, igyekezetét.

A közgyűlésen dr. Kovács Ferenc polgármester bejelentette, hogy a kabinetvezetői feladatkörrel Kósa Árpádot bízza meg, az előterjesztést a képviselők egyhangúlag elfogadták.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában