Helyi közélet

2018.05.22. 11:57

Korlátozzák a ki- és beszállítást is

Tiszakerecseny - Kültéri állattartás esetében kettős kerítéssel kell körülvenni a házi sertéseket.

Tiszakerecseny - Kültéri állattartás esetében kettős kerítéssel kell körülvenni a házi sertéseket.

Ahogy arról már beszámoltunk: a Tiszakerecseny határában elhullottan talált vaddisznóból az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az ASP megállapítását követően az országos főállatorvos minden szükséges intézkedést elrendelt.

Nehogy érintkezzenek!

– Ilyen esetben valamennyi, a fertőzött területhez tartozó gazdaságban kötelező a házi sertések korcsoportok szerinti nyilvántartásba vétele, a ki- és beszállítások korlátozása. A kültéri sertéstartás esetében kettős kerítéssel kell körülvenni a házi sertéseket, nehogy érintkezzenek a vadállománnyal – tájékoztatta lapunkat dr. Bognár Lajos országos főállatorvos, majd hozzátette: ilyenkor kötelező a társasvadászatok ideiglenes felfüggesztése a fertőzött területen, valamint az ott elhullva talált valamennyi vaddisznó laborvizsgálata. – Ugyancsak kötelező az elhullott vaddisznók ártalmatlanítása. A vaddisznótestek mintavételt követő elásásáért 23.250 forint állami kártalanítás jár – fogalmazott Bognár Lajos.

TG


[related-post post_id="3863467"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában