Helyi közélet

2018.05.15. 18:30

Legendás hősöket kutathatnak az ifjak

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A még fennmaradt legendákat kell összegyűjteniük megyénk fiataljainak.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A még fennmaradt legendákat kell összegyűjteniük megyénk fiataljainak.

A Nagygéchez kötődő Vérbíró Hajnó legendája mind a mai napig él, köszönhetően annak, hogy az Amerikai Egyesült Államokban élő Szendrő Iván színművész lelkesen és fáradhatatlanul ápolja a hagyományokat. Minden bizonnyal nemcsak a Szamos által 1970-ben elsodort falunak van legendája, valószínűleg számos településünknek van különös története, mítosza, illetve kötődik hozzá legendás hős is.

Gyűjtés a családban is

– Ezeket a legendás hősöket keressük, hogy megmaradjanak az utókornak. Ennek érdekében a Te Legendád Amerikai Közhasznú Szervezetem nevében pályázatot hirdetek 14–20 éves fiataloknak, hogy összegyűjtsék ezeket a régi legendás emlékeket, s így a reményeim szerint megmaradnak az utókornak – tájékoztatta lapunkat a pályázatról Szendrő Iván színművész.

– Ezt a pályázatot három országban hirdetjük meg: Brazíliában, az USA-ban és Magyarországon. Magyarországon a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és a Bács-Kiskun megyében élő ifjakat buzdítom és bátorítom, hogy a még fennmaradt legendákat gyűjtsék össze. Bízom abban, hogy a múlt iránt érdeklődő fiatalok meglátogatják családjuk öregebb tagjait, a nagymamát, a nagypapát, dédapát vagy a szomszédban lakó öregeket, s kérdezgetik őket régi csodás történetekről, amelyekben a pozitív hős végül győz a gonoszság felett. Új, friss hangvételű, eredeti hősöket keresünk, akik a modern környezetben is csodákra képesek.

Szöveges történetből film

Az írásban megörökített legendákat e-mailban a Csengeri Művelődési Háznak kell elküldeni a [email protected] címre június 1. és augusztus 15. között. A beküldött anyagok alapján a 4 tagú zsűri – Szendrő Iván színművész, Tóth Tihamér és Halász Lajos operatőr, Kovács Barnáné, Csilla, a Csengeri Városi televízió főszerkesztője – kiválasztja a 10 legjobb történetet.

A legjobb történetek alapján kiválasztott 10 versenyző azután Halász Lajos és Tóth Tihamér filmkészítési instrukcióit követve 7 perces rövid filmet készítenek, s a zsűri ezekből a filmekből választja ki szeptemberben az öt legjobbat a döntőre. A legjobb öt filmet október 1-jén egy ünnepség keretében mutatják be a Csengeri Művelődési Házban, s a győztes fiatal ott veheti át a száz dollár összegű díjat.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában