Helyi közélet

2018.05.12. 15:58

Országos Braille olvasási verseny Nyíregyházán

Nyíregyháza - Az ország minden tájáról érkeztek látássérültek, hogy összemérjék tudásukat Braille olvasóversenyen.

Nyíregyháza - Az ország minden tájáról érkeztek látássérültek, hogy összemérjék tudásukat Braille olvasóversenyen.

Nézz körbe 360 fokban! A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”!

Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

Mindennapjaink szerves része az olvasás: már egy pillantással feldolgozzuk a hirdetőtáblák szövegeit, percenként jelzi okostelefonunk az üzeneteinket, és mi sem természetesebb, mint a reggeli kávé mellett fellapozni az aznapi újságot, vagy esténként elmerülni egy könyvben. Vannak azonban, akiknek mindez komoly kihívást jelent, mégsem mondanak le róla – ők a látássérültek.

Számukra rendeztek a közelmúltban Braille olvasó versenyt. Mindössze három percük volt rá, hogy minél többet olvassanak a zsűri és a közönség előtt: a Braille-írással nyomtatott szövegekkel Jósa Andrásra emlékeztek.

Magazinok, kiadványok

– Nem egyszerű egy látássérültnek hozzájutni az irodalomhoz, vagy bármilyen szöveghez, amely a mindennapi élethez szükséges – mondta Nemes-Nagy Tünde, a Vakok és Gyengén Látók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke.

– Van egy hangstúdiónk, ahol felolvasnak, tehát hallásra támaszkodva szerzik be a látássérültek az információt, illetve van egy Braille-nyomtatónk – mesélte. – Hiszen ez nem úgy működik, hogy bemegy egy szülő a könyvesboltba, és megveszi a Misi Mókust Braille-könyv formájában, ez nem egy járható út. Be kell jönni az egyesülethez, és egyedi megrendelésre elkészítjük számára. Vannak Braille-írásban megjelenő ismeretterjesztő, egészségmegőrző kiadványaink, női magazinunk és idegen nyelvű tananyagaink is. Minden olyan szöveget kinyomtatunk Braille-ben, amire egy látássérültnek szüksége lehet, például gyógyszerek betegtájékoztatóját vagy háztartási gépek használati utasításait.

A verseny megnyitó ünnepségén Severa Ágnes énekkel, az Összhang zongora duó pedig Mozart szerzeményeinek tolmácsolásával mutatta meg, hogy a látássérültek igenis aktív kulturális életet élnek. Babolcsi Andrea, a Jósa András Múzeum múzeumpedagógusa – valamint a verseny zsűrijének tagja – Jósa Andrásról tartott egy rövid előadást.

Van speciális kottaírás is

A Braille olvasó versenyen Magyar Csaba, a budapesti Vakok Általános Iskolájának zongoratanára is megmérettette magát.

– Születésemtől fogva vak vagyok. Csak fényt látok, de ez nekem nagyon nagy örömet jelent: meg tudom állapítani, hogy süt a nap, és milyen irányból, éjjel a villámfényeket élvezhetem – mondta el. – Hat éves voltam, amikor a Vakok Általános Iskolájában először találkoztam a pontírással. Rögtön megtetszett: még a betűket nem is nagyon ismertem, de a pontszámokat már megtanultuk együtt elolvasni.

Magyar Csaba arról is beszélt, hogy a hangszeren játszani is a pontírásnak köszönhetően tanulhatott meg: ugyanis van egy speciális kottaírás, amit maga Louis Braille fejlesztett ki, és így a pontok átértékelődnek. Akár sakkábécé vagy matematikai jelrendszer is leírható vele. Azt is megtudtuk tőle, a látássérülteknek külön kihívást jelent, hogy a Braille-könyvek sokkal terjedelmesebbek, mint a hagyományos kiadványok: például az Egri Csillagok 20-21 kötetből, a Háború és béke pedig több mint hetven kötetből áll.

A versenyen összesen húszan mérték össze tudásukat, ők az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeztek a megmérettetésre.

NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában