Helyi közélet

2018.05.03. 14:14

Szent Flórián koszorúzási ünnepség

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság rövid megemlékezést követően koszorúzta meg csütörtökön Szent Flórián szobrát.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság rövid megemlékezést követően koszorúzta meg csütörtökön Szent Flórián szobrát.

Három helyen is koszorúzott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetői állománya, valamint a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője és a nyíregyházi tűzoltóparancsnok Szent Flóriánra, a tűzoltók védőszentjére emlékezve csütörtök délelőtt Nyíregyházán. Így a Bethlen Gábor utcán, az egykori tűzoltólaktanya helyén, az öt éve a tűzoltók védőszentjének nevét viselő téren, valamint a Nyíregyházi Tűzoltóparancsnokság főbejáratánál a nyíregyházi tűzoltók bátor és hősies helytállásának tiszteletére állított emléktáblánál.

Csütörtök délelőtt az egykori nyíregyházi tűzoltó laktanya helyén épült Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskolánál kezdődött a megemlékezés, hiszen az intézmény falán négy éve avatták fel azt az emléktáblát, amely emlékeztet arra, hogy 1911 és 1958 között itt működött az első nyíregyházi tűzoltóság. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetői, az iskola igazgatója és diákjai részvételével helyezték el az emlékezés koszorúit.

Ezt követően a 2013-ban egy civil szervezet, Nyíregyháza Város, valamint a katasztrófavédelem összefogásával a Szent Flórián nevét viselő térre vonultak a megyei vezetők, ahol az öt évvel ezelőtt állított, a tűzoltók védőszentjét ábrázoló szobornál helyezte el Varga Béla tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nevében és Szilvási István, önkormányzati képviselő, Nyíregyháza városa nevében a koszorúkat.

2017-ben, vagyis egy évvel ezelőtt a nyíregyházi tűzoltók bátor és hősies helytállásának tiszteletére emléktáblát avattak, ahol a megyei igazgató és két helyettese mellett, a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője és a nyíregyházi tűzoltóparancsnok is tisztelgett az elődök előtt.

Ünnepi állománygyűlés emlékezéssel és elismeréssel

Az ünnepi állománygyűlésen többen elismerésben részesültek, előtte Varga Béla tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte a tűzoltókat, emlékezett Szent Flórián alakjára. Az eseményen a szatmárnémeti és ungvári társszervek képviselői is részt vettek.

1991 óta, május 4-e a tűzoltók ünnepnapja. Ezen a napon, Szent Flórián előtt, a tüzes mesterségek védőszentje előtt tisztelgünk. Életének történetét mindenki ismeri, élete és halála az emberiség, az önzetlen segíteni akarás, a hősies, bátorság jelképévé vált. Alakja ugyanakkor megtestesíti a bajtársiasság, a tisztesség és a becsület erényét is. Nagyon sokan, évről-évre egyre többen vannak azok, akik mindennapi munkájuk mellett szakítanak időt arra, hogy önkéntes tűzoltóként szolgálják szűkebb és tágabb környezetüket. Őket ezért külön elismerés illeti.

A tűzoltók munkájára, legyenek hivatásosok, önkormányzatiak, létesítményiek vagy önkéntesek, egyre nagyobb szüksége van a társadalomnak, hiszen fejlődő világunkban folyamatosan új és újabb veszélyforrások jelennek meg, amelyek kezelésére fel kell készülnünk- fogalmazott az igazgató.

A tűzoltók azok, akik elsőként szállnak szembe tűzzel, vízzel, a természeti erőkkel. Sokmilliárdos értéket, számos emberi életet mentenek meg, amelyet a kívülállók igen gyorsan elfelejtenek, mert egy tudós alkotását, egy felfedezést évtizedekig, sőt évszázadokig lehet emlegetni, de egy eloltott tűz, egy megmentett emberélet csak napi hír a médiában. Az emberek nagy többsége csak baj esetén szembesül a tűzoltók veszélyes, embert próbáló munkájával.

Május 4-én, Szent Flórián napján elsősorban azok jutnak eszünkbe, akik a lángok kevésbé barátságos „arcát” ismerik. De a „tüzes mesterséget” űző kéményseprők is ekkor ünnepelnek, róluk sem szabad megfeledkeznünk, hiszen a kéményseprők munkájukkal jelentős megelőző tűzvédelmi tevékenységet végeznek- tette hozzá a megyei igazgató.

Az ünnepi állománygyűlésen a nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola két diákja, Tóth Árpád, Láng című versét szavalta el, majd többen elismerésben részesültek, az igazgatói köszönetnyilvánításhoz több önkormányzat is csatlakozott.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában