Helyi közélet

2018.06.07. 10:46

A patikában bizalomra épül a kapcsolat

Nyíregyháza - A gyógyszertár az elérhetőséget, a bizalmat és a biztonságot jelenti a betegeknek.

Nyíregyháza - A gyógyszertár az elérhetőséget, a bizalmat és a biztonságot jelenti a betegeknek.

– Őszintén megmondom, szívesebben szaladok be a patikába, minthogy várakozzak a rendelőben – vallja be Kovácsné Katika néni, majd visszakérdez: – Az előbb miért volt bent az a sok ember, olyan ünnepélyesen? A választ hallva annyit mond: – Jaj kedveském, nekem nem kell ahhoz patikanap, hogy bizalommal forduljak a gyógyszerészekhez. Sajnos sok pirulát szedek a nyavalyáimra, gyakran megfordulok itt, és tudom, mennyire fontos, felelősségteljes munkát végeznek – bizonygatja az idős asszony a 100 éves patika előtt.

A felsőlégúti betegségek

– Tizenöt éve minden június első szerdája a gyógyszertárak és gyógyszerészek ünnepe, hogy a nyilvánosság előtt is bemutassuk hivatásunkat, tevékenységünket a betegeknek; megmutassuk a labort, ahol a gyógyszerek készülnek, a raktárat – mondja az országos patikanap megyei megnyitóján dr. Tari János.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara területi vezetője emlékeztet rá, hogy az első években a patikanap elsősorban a hivatás ünnepe volt, az elmúlt években olyan gyógyszertári szolgáltatások is előtérbe kerültek, mint a gyógyszerészi gondozás.

– Ma már folyamatosan növekszik azon patikák száma, amelyek ezen a napon a gyógyszertár és a gyógyszertári munka bemutatása mellett különböző gyógyszerészi gondozási szolgáltatásokat is nyújtanak az érdeklődőknek, s eljutottunk oda, hogy bekapcsolódtunk a népegészségügyi programokba is, most ennek középpontjában a felsőlégúti betegségek megelőzése és kezelése áll, mert sajnos egyre nő a levegő- és környezetszennyezés következtében a betegek száma. Tanácsadással hatékonyan tudunk segíteni a dohányzásról leszokásban is, aminek komoly szerepe van a betegségek kialakulásában – fogalmaz a kamara megyei vezetője.

Defibrillátor a patikában

A város legrégebbi gyógyszertára országosan egyedülálló kezdeményezéssel indította az ünnepet, amely pénteken ingyenes szűrővizsgálatokkal, gyermekprogramokkal folytatódik.

– A felsőlégúti betegségek kezelésében is fontos szerepet játszanak a különböző vitaminok és allergia-elleni készítmények, így többek között azt is vizsgáljuk majd, hogy allergiás tünetek, vitaminhiány fennáll-e – említi a patika vezetője dr. Kun Gábor, de már minden szempár a zöld életmentő készülékre szegeződött. – Külön öröm, hogy az átadást összeköthettük az idei patikanappal, ami bizonyítja, hogy a „Legyen minden 0-24-es gyógyszertárban defibrillátor” szlogenű kezdeményezésünk milyen fontos – jelzi dr. Zajácz Tamás patikatulajdonos, kiemelve: ne legyen rá szükség, de éjjel-nappal bárki rendelkezésére áll a készülék. – Szeretnénk, ha sokan csatlakoznának hozzánk, s a folyamatosan nyitvatartó gyógyszertárak is beszereznék a defibrillátort. A levetített kisfilmből pedig meggyőződhettünk arról is, hogy a 100 évesben a munkatársak már megtanulták a készülék szakszerű használatát.

– A 44. pont ez a gyógyszertár a város defibrillátor térképén – számszerűsítette az életmentő helyeket Csikós Péter, a Nyíregyházi Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság vezetője, aki örömmel állt a kezdeményezés mellé. Mint mondta: a szakszerűen használt készülékekkel 70 százalékkal emelhető a sikeres újraélesztések aránya.

Hivatás vagy munka

Abban minden gyógyszerész egyetért, igazi, különleges varázsa van annak, ha maguk készíthetik el a készítményeket. A hétköznapi betérőnek láthatatlan, mi, és a patikanap keretében az érdeklődők is bekukkanthatnak a laborba. Nagyon szigorú előírások, precíz mérések alapján, nagy odafigyeléssel itt készülnek a kenőcsök, hintőporok, hasfogók, rázókeverékek. – Nem tévedhetünk, nem hibázhatunk – jelenti ki dr. Kun Gábor, s megtudjuk: leggyakrabban bőrgyógyászati betegségek kezelésére készítenek kenőcsöket.

Búcsúzóul a gyógyszerészetről beszélgetünk.

– Van, akinek ez hivatás, van, akinek csak szakma – állítja a patikavezető, s hogy a kettő közötti különbséget érzékeltesse, elmeséli: – Ha valaki azzal lép be a patikába, hogy idős embernek szeretne multivitamint vásárolni, akkor az, akinek ez csak egy munka, szó nélkül odaadja. Akinek hivatás, visszakérdez, hogy milyen más gyógyszereket szed a néni vagy a bácsi, mert a multivitaminban van K-vitamin. Ennek a mennyiségére nagyon oda kell figyelni például a véralvadásgátlót szedőknek, mivel a nagy mennyiségű vitamin ellensúlyozza a véralvadásgátló hatását. Apró, mégis meghatározó különbség, de szerencsére a patikusaink jelentős többsége kérdez.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában