Helyi közélet

2018.06.27. 07:51

Gólyákat gyűrűztek Csengersima főutcáján

Csengersima - A „Gólya Road Show” célja a gyűrűzésen túl a faj bemutatása, népszerűsítése.

Csengersima - A „Gólya Road Show” célja a gyűrűzésen túl a faj bemutatása, népszerűsítése.

Számos érdeklődő jelenlétében rendezte meg a napokban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Szatmár-Beregi Helyi Csoportja és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a „Gólya Road Show” elnevezésű programját.

A fokozottan védett fehér gólya látványgyűrűzésének ötlete a Tápió-vidéki madarászok fejéből pattant ki néhány évvel ezelőtt, és mára országos programmá nőtte ki magát. Szatmár-Beregben 2010 óta minden évben a Csengersima főutcáján lévő gólyafészkeket ellenőrzik a szakemberek. A program célja a madarak gyűrűzésén túl a faj bemutatása, népszerűsítése. Az idén az ornitológusok a vizsgált három fészekben összesen tizenegy fiókát gyűrűztek meg. A fiatal madarak lábára felhelyezett azonosító gyűrűk segítségével a szakemberek többek között a vonulásról, a gólyák terület- és párhűségéről, élőhelyválasztásáról kapnak információt.

Emelőkocsi segítségével

A jelen lévő madárbarátok, kíváncsiskodók megfigyelhették a gyűrűzés folyamatát, hasznos információkat hallhattak a fehér gólyáról, a madárvédelemről, illetve néhányan az emelőkocsi segítségével belenézhettek a gólyafészekbe is.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában