Helyi közélet

2018.06.18. 18:19

Látássérültek meséltek arról, milyen kihívásokkal szembesülnek az élet számos területén

Nyíregyháza - Minden törvény annyit ér, amennyit betartanak belőle – szokták mondani.

Nyíregyháza - Minden törvény annyit ér, amennyit betartanak belőle – szokták mondani. A látássérültek védelmét és segítését évtizedek óta hatékonyan ellátó Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete hétfőn, a megyei könyvtárba meghirdetett „Van esélyed?” szakmai konferencián nem kevesebbre vállalkozott, minthogy áttekinti és kiértékeli, mi valósult meg a fogyatékosok jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról rendelkező 1998-as törvényből az elmúlt húsz év alatt.

Semmit rólunk, nélkülünk

– Sorstársaimmal együtt arra kerestük a választ, mekkora eséllyel „rúghat labdába” egy látássérült ma Magyarországon az oktatás, az egészségügy, a művelődés, vagy éppen a foglalkoztatás területén. Tagadhatatlan, hogy az elmúlt 20 évben történtek előrelépések az esélyegyenlőség, az integráció elősegítésének jegyében, csakhogy a jogszabályi elvárások és a realitás között továbbra is nagy a távolság – értékelt Nemes-Nagy Tünde, a házigazda egyesület elnöke, aki szerint sok probléma megoldható, mi több, megelőzhető lenne, ha a döntéshozók betartanák a „semmit rólunk, nélkülünk” elvet, vagyis kikérnék az érintett célcsoport véleményét, mielőtt például akadálymentesítésekről, buszbeszerzésekről, „beszélő zebrák” hollétéről határoznak.

– Már az óvodákban hasznos lenne érzékenyítő foglalkozásokat tartani, hogy az ép gyerekek megtanulják elfogadni és segíteni a fogyatékkal élőket. Az is beszédes tény, hogy Nyíregyházán az evangélikus Kossuth-gimnázium az egyetlen középiskola, ahol speciális módszerekkel, pedagógusokkal és eszközparkkal várják a tanulni és érvényesülni vágyó látássérülteket – tette hozzá a projekt szakmai vezetője.

Segítenek az okoskütyük

– Ha nem is a legjobb, de egyre jobb esélyekkel keresheti a boldogulást a munkaerőpiacon egy látássérült. Ez a támogató jogszabályi háttér mellett az informatika fejlődésének is köszönhető, hiszen ma már számos okoskütyü, szoftver és egyéb modern segédeszköz segíti a sérültek életét, integrációját – osztotta meg velünk tapasztalatait Baranyai György. A fogyatékosságügyi tanácsadó hangsúlyozta: a sikeres elhelyezkedés nagyban függ attól, hogy a látássérült meddig képes felkapaszkodni a tudás létráján, vagyis rendelkezik-e érettségivel, diplomával, nyelvtudással.

– Tavaly, amikor még a Fehér Bot Alapítványnál dolgoztam, közel negyven sorstársunknak sikerült munkát találnunk a nyílt, de többnyire inkább a védett munkaerőpiacon, ami szép eredménynek mondható. Speciális igényű fogyatékossági csoport lévén, sajnos nem kis anyagi kiadással járhat a munkaadó vagy a dolgozó számára a környezet megfelelő kialakítása, avagy például egy képernyőolvasó program beszerzése – mutatott rá Baranyai György.

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában