Helyi közélet

2018.06.21. 14:09

Négyes ikrekkel gyarapodott a Nyíregyházi Állatpark vörös varicsapata

Nyíregyháza - A vörösvari-bébik csütörtökön estek át életük első orvosi vizsgálatán.

Nyíregyháza - A vörösvari-bébik csütörtökön estek át életük első orvosi vizsgálatán.

Ritka és különleges makibébik születtek néhány hete a Nyíregyházi Állatparkban, az apróságok csütörtökön estek át életük első orvosi beavatkozásán.

- A vörös vari kritikusan veszélyeztetett faj, s a négyes ikrek világra jötte azért is hatalmas dolog, mert zárt tartásban mindössze egy-három a szokásos szaporulat – magyarázta a vizsgálat előtt Révészné Petró Zsuzsa. - A tenyészpár az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett lengyel és cseh állatkertekből, a kicsikkel együtt már hat varival találkozhatnak látogatóink – tette hozzá a Nyíregyházi Állatpark szóvivője.

A hathetes makibébik egészségi állapotát, testtömegét és ivarát dr. Biácsi Alexandra állatorvos vizsgálta meg, s tőle kapták meg az egyedi azonosítójukat – egy-egy chipet – is. Az ellenőrzésen kiderült: mind a négyen egészségesek, közülük kettő hím, kettő pedig nőstény.

- A vari a legnagyobb termetű makifaj. A többi makitól eltérően nem hordozza kicsinyeit a testén, hanem a saját maga építette fészekben hozza világra őket. Az apróságok száznapnyi vemhesség után születtek meg, mára már a felnőttekhez hasonló ügyességgel mozognak, s az anyatej mellett kóstolgatják az édes, lédús gyümölcsöket is. Szemszínük az első két hétben kék volt, tizenöt napos korukban változott ragyogó sárgává. Kommunikációjukban a hangjelzések a legfontosabbak: olyan harsogó kiáltásuk van, mint egy horrorfilm hangeffektusai.

- A vari nevet a bennszülöttek adták nekik. Napimádó szent állatnak - vari candanasnak - nevezték őket, mivel előszeretettel sütkéreznek úgy, hogy arcukat a nap felé fordítják. Szent állat mivoltuk évszázadokig védelmet nyújtott nekik, ám a civilizáció terjedésével megszűnt ezt a védettség, így az orvvadászat és élőhelyeik eltűnése miatt állományaik folyamatosan fogyatkoznak. A Természetvédelmi Világszövetség kritikusan veszélyeztetett fajnak minősítette, ezért is fontos a zárt tartási körülmények közötti koordinált tenyésztésük – tudtuk meg a különleges makifajról Révészné Petró Zsuzsától.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában